Raadsfracties op de bres voor beachweek Haren: ‘Gemeente stelt onmogelijke eisen’

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De gemeente heeft het onmogelijk gemaakt voor de sportcoaches in Haren om de Beachweek te organiseren. Dat stellen de raadsfracties van D66, VVD en de Stadspartij 100% voor Groningen dinsdag. De gemeente moet ervoor zorgen dat de sportcoaches tegen minder bureaucratische rompslomp aanlopen.

Het team van buursportcoaches in Haren liet het evenement gedurende de afgelopen zes jaar uitgroeien naar tweeduizend actieve deelnemers. Maar de coaches geven nu aan dat de organisatie van de week steeds moeilijker is geworden doordat de gemeente onhaalbare eisen stelt aan de Beachweek. Sinds de herindeling moesten de coaches met maar liefst 15 gemeentelijke functionarissen samenwerken binnen de gemeente, waar ze eerder één aanspreekpunt hadden.

Verkokerd

Volgens de fracties werkt de gemeente ‘enorm verkokerd’, ten opzichte van de voormalige gemeente Haren. Daarnaast wordt de Beachweek sinds de herindeling met allerlei extra onnodige kosten geconfronteerd, zo stellen de coaches. Volgens de organisatoren van de Beachweek is de gemeentelijke bureaucratie daar de directe oorzaak van.  In de praktijk betekent dat de gemeente kosten aan zichzelf rekent.

Energielek voor organisatie

Dat moet anders, zo stellen de fracties. De partijen noemen de bureaucratische rompslomp voor de Beachweek  ‘onnodig, ondoelmatig en een energielek’.  De coaches moeten zich bezig houden met de organisatie van het evenement en niet bezig zijn met geld rondsturen binnen de gemeentelijke organisatie.

Daarnaast moet de gemeente lering trekken uit de problemen die de Beachweek nu kent, aldus de fracties. In Haren werd jaren lang kleinschalig samengewerkt bij dergelijke evenementen. Die moeten niet worden belast met gemeentelijke interne facturen en afrekeningen.