‘Patiëntendokter’ Harry Groen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

nieuws
Foto: UMCG

Professor Harry Groen van het UMCG is woensdag bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Groen ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Berndt Benjamins (D66).

Groen begon zijn carrière in het UMCG in 1991 als longarts. In 2003 werd hij benoemd tot hoogleraar thoracale oncologie. Gedurende zijn carrière heeft Groen zich altijd met veel toewijding ingezet voor longkankerpatiënten in Nederland. Zo was hij de grondlegger van een aantal belangrijke veranderingen in zowel het vaststellen van de ziekte als de behandeling ervan.

Technieken
Zo ontwikkelde Groen twee technieken die tegenwoordig niet meer weg zijn te denken uit de dagelijkse klinische praktijk. De eerste is de endo-echografie, waarmee voor diagnostiek via een endoscoop weefsel wordt verkregen uit de ruimte tussen de longen. Eerder gebeurde dit via een operatie, wat veel belastender is voor de patiënt. De tweede techniek is het gebruik van de PET-scan, een scan van het lichaam die kankeractiviteit laat zien. Groen introduceerde en valideerde deze scan, die inmiddels internationaal de gouden standaard is voor de diagnostiek naar longkanker. Met de PET-scan worden veel onnodige operaties voorkomen en kunnen patiënten beter behandeld worden.

Samenwerkingsverband
De professor speelde ook een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van de behandeling van uitgezaaide vormen van longkanker. Voor patiënten met de slechtste diagnose werd door hem een samenwerkingsverband opgezet tussen betrokken ziekenhuizen, waardoor veel wetenschappelijke studies versneld konden worden uitgevoerd en deze een hoger en betrouwbaarder niveau hebben. Ook stond hij aan de basis van de zogenoemde doelgerichte behandeling van longkanker. Groens werk op dit gebied is nationaal en internationaal erkend en gepubliceerd.

Patiëntendokter
Collega’s omschrijven de afzwaaiende arts als een gedreven en aimabele ‘patiëntendokter’. Hij had altijd oog voor de patiënt en zocht de dialoog. In 2020 ontving hij de Swieringa Penning, de hoogste onderscheiding binnen het vakgebied longziekten in Nederland.