Open Dag Waterzuiveringsinstallatie Garmerwolde

oogochtendshow

Komende zaterdag is de open dag van de Waterzuivingeringsinstallatie Garmerwolde. Op deze dag kan iedereen bekijken hoe het water wordt gezuiverd volgens de laatste technieken.

Tijdens deze open dag kun je de nieuwe industriewaterzuivering van North Water bekijken en/of een rondleiding krijgen op de bestaande rioolwaterzuivering van Waterschap Noorderzijlvest. Daarnaast zijn er activiteiten voor jong en oud om meer te weten te komen over water voor later.

Activiteiten

Bezoekers worden vanaf de parkeerplaats met elektrisch aangedreven shuttlebussen naar de waterzuiveringsinstallatie gebracht. Naast een rondleiding worden er ook allerlei andere activiteiten georganiseerd. Zo is er een festivaltent en reuzewaterganzebord voor kinderen, waarmee ze op speelse manier van alles wordt geleerd over water.

Zuiveren ingewikkelder

Het zuiveren is de laatste jaren ingewikkelder geworden, zo vertelt Sarah Leijendekker van het Waterbedrijf Groningen. Er komen steeds meer microplastics voor, maar ook bijvoorbeeld medicijnresten. Het Waterschap Noorderzijlvest is daarom in samenwerking met het Waterbedrijf Groningen gestart met het project Regain. Hierin wordt onderzocht met welke innovatieve technieken het waterschap het gezuiverde rioolwater kan ontdoen van medicijnresten. Dat water kan dan weer worden ingezet voor bijvoorbeeld water voor de industrie. Het onderzoek moet leiden tot meer kennis om een installatie op het huidige waterzuiveringsterrein in Garmerwolde te bouwen.

Beperkt plek

Voor de open dag moeten bezoekers zich van tevoren aanmelden via de website van Waterbedrijf Groningen. Leijendekker raadt mensen aan om dit op tijd te doen, omdat er beperkt plek is.

Sarah Leijendekker was te gast in de OOG Ochtendshow, om alles te vertellen over de open dag:

Deel dit artikel: