Ontdek het Reitdiepgebied op garnalenkotter ZK4

oogochtendshow
Foto: ZK4 Albatros, fotograaf Visserijmuseum Zoutkamp

Ontdek het Reitdiepgebied op garnalenkotter ZK4 en ervaar hoe de zee is teruggedrongen door de Groningers.

Het Museum Aan De Aa, het voormalige Noordelijk Scheepvaartmuseum, organiseert in samenwerking met het Visserijmuseum in Zoutkamp en het Groninger Landschap een unieke bootreis. De reis is aan boord van een heuse garnalenkotter en neemt de deelnemers mee op een reis tussen Stad en Zoutkamp, kronkelend over de rivier Reitdiep. In het verleden kwam de zee tot aan de stad Groningen, maar in de loop van eeuwen is het teruggedrongen naar wat nu Lauwersoog is. In het landschap zijn dan ook diverse dijken en de waterkeringen, ook wel zijlen genoemd, te zien.

Geschiedenis en cultuur komen samen

De dag begint in het museum, waarna wordt ingescheept en de tocht eindigt met een bezoek bij het volgende museum. Reizigers worden daarna met een taxi weer naar het beginpunt gebracht. Op een zaterdag gaat de reis van Zoutkamp naar Groningen en de zondag erop van Groningen naar Zoutkamp. Tijdens de boottocht is een gids aanwezig, die de mensen vertelt over wat er te zien is. In Garnwerd wordt een tussenstop gemaakt, waarbij een aparte gids vertelt welke rol dit dorp heeft gespeeld in het verleden.

Vijf weekenden

Volgens de schipper van de ZK4, Tjark Visser, is in het verleden gebleken dat de boottochten populair zijn. Er worden daarom in totaal 10 boottochten georganiseerd, in vijf weekenden verspreid van juni tot en met september. Alle informatie over de boottochten is te vinden op de website van het Visserijmuseum.

Schipper Tjark Visser was ook te gast in het radioprogramma OOG Ochtendshow, waar hij alles vertelde over deze belevenis.