Oekraïense vluchtelingen gaan zondag één-op-één in gesprek met Groningers op Grote Markt

nieuws
Foto: Willemijn Kemp

Komende zondagmiddag fungeren zo’n twintig Oekraïense vluchtelingen als een ‘human library’ op de Grote Markt.

De vluchtelingen vertellen in tweegesprekken hun persoonlijke verhaal over het oorlogsgeweld en hun vlucht aan belangstellenden en betrokkenen. Praten met de vluchtelingen kan in het Engels, Oekraïens of Russisch.

Vrijwilligers van ‘Opvang Oekraïners Haren’ begeleiden de deelnemers aan de ‘menselijke bibliotheek’. “Dit soort heel persoonlijke ontmoetingen kunnen soms tot ongemakkelijke momenten leiden”, vertelt coördinator Willemijn Kemp. “Maar ook tot bijzondere en helende ervaringen, zowel voor de vluchtelingen als voor hun gesprekspartners. Dat hebben eerdere ‘human library’-events, in andere situaties, inmiddels bewezen.”

Het evenement vindt komende zondagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur plaats op een aantal speciaal ingerichte gespreksplekjes. Aanmelden is niet nodig.

Deel dit artikel: