Oekraïense drumband probeert via Groningen terug naar huis te komen

nieuws
Studio 117 Crazy Drummers

Door de oorlog in Oekraïne kunnen de Studio 117 Crazy Drummers uit Odessa niet terug naar huis. Het slagwerkcollectief, wat bestaat uit vrouwen, zat tot voor kort vast in Frankrijk. Via Groningen, Duitsland en Polen probeert de band nu terug te keren naar huis. Twee festivals in de Stad proberen hen daarbij te helpen.

Studio 117 Crazy Drummers is een slagwerkerscollectief uit Odessa dat uitsluitend uit vrouwen bestaat. De band kwam, nadat Rusland Oekraïne binnenviel, vast te zitten in Frankrijk. De mannelijke begeleiders zijn inmiddels terug in Oekraïne (waar ze vechten voor hun land), maar de vrouwen bleven achter.

De band verbleef de afgelopen drie maanden in het Zuid-Franse Nice, maar daar kan de band nu niet langer blijven. De vrouwen willen nu een tour maken langs verschillende festivals in Nederland, Duitsland en Polen, waarna de vrouwen hopen terug te keren naar Odessa, zodra het daar veilig genoeg is.

Via een internationaal festivalnetwerk kwam het luisterrijke gezelschap in het vizier van de Groningse festivals Zomerfolk (wat voor het eerst in twee jaar weer wordt gehouden in het Stadspark) en het nieuwe festival Groningen Brass Experience (onder andere in de Oosterpoort). De festivals gaan de band, naast een podium, ook voorzien van (materiele) hulp, zodat ze aan hun terugreis kunnen beginnen.

Zomerfolk vindt op 11 en 12 juni plaats in het Stadspark. De Groningen Brass Experience vindt plaats op verschillende plekken in de Stad en de provincie van 9 tot en met 12 juni.