Marijke Schermer wordt gastschrijver van de RUG

nieuws

Roman- en toneelschrijver Marijke Schermer is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen tijdens het studiejaar 2022-2023.

In drie lezingen en een openbaar interview vertelt zij hoe personages tot leven komen, en over de kracht van de dialoog. Ook reconstrueert ze de ontstaansgeschiedenis van haar romans aan de hand van enkele obsessies. Daarnaast verzorgt zij werkcolleges voor een geselecteerde groep studenten.

Tijdens de openingsavond op 12 september gaat hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met Marijke Schermer in gesprek over haar werk, haar achtergrond en over haar observaties van het leven. In de daaropvolgende drie openbare lezingen bespreekt Schermer drie verschillende thema’s: personages en relaties, over wat er tussen de regels wordt geschreven en hoe je omgaat met de werkelijkheid in fictie.

Roman- en toneelschrijver Marijke Schermer werd in 1975 geboren in Amsterdam, maar groeide grotendeels op in Groningen. Ze studeerde aan de Toneelschool Arnhem om actrice te worden. Ze speelde nooit toneel, maar schreef toneelstukken en libretto’s en regisseerde haar eigen en andermans werk. Ook schreef ze diverse romans en korte verhalen.