KNMI: ‘Groningen nu net zo warm als Maastricht 30 jaar geleden’

nieuws
Archieffoto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

Met temperaturen boven de dertig graden beleeft Groningen donderdag de eerste tropische dag van het jaar. De afgelopen dertig jaar kende Groningen steeds vaker tropische dagen, zo blijkt uit cijfers van het KNMI. Volgens het meteorologisch instituut is het in de Stad nu gemiddeld even warm in de zomer als Maastricht dertig jaar geleden was.

De afgelopen decennia is de temperatuur in heel Nederland in alle seizoenen toegenomen. In Maastricht is het in alle zomers warmer dan in Groningen (gemiddeld ruim 1 graad). In de zomer in Groningen is het daardoor nu ongeveer net zo warm (16,7 graden in 1991-2020) als in Maastricht 30 jaar geleden (16,5 graden, in 1961-1990). In Groningen is in die 30 jaar de temperatuur met 1,2 graad gestegen, in Maastricht zelfs met 1,5 graad.

In de afgelopen 30 jaar is het patroon van de zomertemperatuur dus verschoven van Maastricht naar Groningen, een afstand in noordelijke richting van ongeveer 240 kilometer. Dat komt neer op een snelheid van 8 kilometer per jaar, of 1 meter per uur. Met die snelheid van klimaatverandering werd in Nederland in 30 jaar het noorden het nieuwe zuiden.