“In de namiddag kans op stevige buien, in de avonduren de meeste regen”

nieuws
Foto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

Voor de provincie Groningen geldt vanaf zondagmiddag een ‘code geel’. Hoe moeten we deze waarschuwing precies interpreteren? Een gesprek met OOG-weerman Johan Kamphuis.

Hoi Johan! Hoe ziet de dag er vandaag uit?
“We hebben vandaag te maken met veel bewolking met af en toe een waterig schijnend zonnetje. De temperatuur komt rond de 23 graden te liggen. De wind is matig en komt uit oostelijke richting, windkracht 3 tot 4. Langs de Wadden toenemend naar vrij krachtig, windkracht 5.”

Waarbij het weerbeeld in de loop van de middag gaat veranderen?
“Klopt. De oorzaak is een Franse depressie die in de loop van de middag arriveert. Daaraan gekoppeld een aantal actieve buiengebieden. Vanaf ongeveer 16.00 uur neemt vanuit het zuidwesten de kans op een paar stevige buien dan ook toe. Plaatselijk kan er veel regen in korte tijd vallen. Ook is er kans op een slag onweer.”

Dat is slecht nieuws voor alle mensen die vandaag buitenactiviteiten ondernemen. Is je verwacht dat het vanavond beter wordt?
“Nee. Het zwaartepunt van de buien trekt vanavond over en dan kunnen we ook de meeste regen verwachten. Plaatselijk kan er meer dan twintig millimeter regen vallen. In de nacht naar Pinkstermaandag wordt het droog, maar later opnieuw een bui.”

Ook Pinkstermaandag verloopt dus niet droog?
“Nee. In de ochtenduren schijnt de zon af en toe. De zon zal zich mondjesmaat laten zien. Ook valt er een enkele bui. In de middag wordt de bewolking talrijker en komt het tot meer buien. Met 17 graden als maximumtemperatuur is het aan de frisse kant. De zuidwestenwind is morgen matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5.”

Hoe verloopt de nieuwe werkweek?
“Het onbestendige weer houdt aan. Dinsdag valt er een enkel buitje. Woensdag volgt er in de loop van de dag meer regen, op donderdag zou het wel eens droog kunnen blijven. Op dinsdag 16 graden, woensdag 19, en donderdag wellicht 22 of 23 graden.”