Scholtenmonument weer zichtbaar: ‘Geen mysterieuze brieven gevonden’

De restauratie van het Scholtenmonument is nagenoeg klaar. De afgelopen dagen zijn de hekken rond het monument verdwenen. De komende periode worden de puntjes op de ‘i’ gezet.

Het monument werd in september 2020 aangereden door een automobilist. Bij het ongeluk kwam de bestuurder om het leven en raakte het monument zwaar beschadigd. Na onderzoek kwam de gemeente Groningen tot de conclusie om het monument niet helemaal te herstellen zoals het was voor de aanrijding, maar om het monument terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

Jan Evert Scholten
Het Scholtenmonument is gerealiseerd in 1931 en is een herinnering aan de industrieel Jan Evert Scholten, die in 1918 overleed. Jan Evert was de zoon van Willem Albert Scholten, de grondlegger van het Scholten-concern, dat later, onder leiding van Jan Evert, uit zou groeien tot een groot bedrijf op het gebied van zuivel, suiker, strokarton en aardappelmeel. Scholten was daarnaast ook zeer maatschappelijk actief. Zo richtte hij het theater van de Grunner Sproak op en was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Stadspark. Een park bedoeld als ontspanning voor de Groninger bevolking.

Beelden ontbreken nog
In de eerste decennia na de realisatie bestond het gedenkteken uit onder andere een fontein. Ooit is echter besloten om deze fontein vol te stoppen met potgrond en er bloemen in te laten bloeien. Dit is nu bij de restauratie rechtgetrokken. Sinds de aanrijding werd het gedenkteken door hekken aan het oog onttrokken. Die hekken zijn nu weg, maar de restauratie is nog niet helemaal klaar. Zo ontbreken er nog twee beelden van kinderen in sportkleding. Deze beelden worden op dit moment nog gerestaureerd. Dit project heeft echter vertraging opgelopen omdat de kunstenaar met rugproblemen kampt.