Groningse boa’s worden niet uitgerust met wapenstok: “We denken wel na over handboeien”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Groningse boa’s worden vooralsnog niet uitgerust met een korte wapenstok. Wel wordt nagedacht over het beschikbaar stellen van handboeien. Dat zegt de gemeente Groningen.

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Justitie en Veiligheid maakte onlangs bekend dat boa’s vanaf 1 juli uitgerust kunnen worden met een korte wapenstok. Twee jaar geleden vroegen boa’s om een wapenstok en pepperspray omdat ze merken dat het geweld tegen hen toenam. Toenmalig minister Ferd Grapperhaus (CDA) voelde daar in eerste instantie niet zoveel voor, maar organiseerde later wel een proef. Nu de minister de weg naar de wapenstok vrij maakt is het aan de gemeente of dit ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

Controle-gemeente
“Wij kiezen daar vooralsnog niet voor”, zegt gemeentewoordvoerder Hans Coenraads. “De afgelopen periode heeft er inderdaad een proef plaatsgevonden in verschillende gemeenten met de korte wapenstok. Groningen heeft hier ook aan meegedaan als controle-gemeente. Dat wil zeggen dat er hier geen wapenstok gedragen is, maar dat wel gemonitord is hoeveel meldingen er binnenkomen qua geweld tegen boa’s.”

Bodycam en handboeien
“Als gemeente hebben we op dit moment niet de intentie om boa’s uit te rusten met een wapenstok. Wij zien niet de noodzaak, hoewel we wel de toenemende mate in verbaal en soms fysiek geweld herkennen. Daarom willen we de boa’s wel uitrusten met een bodycam, en denken we ook na om handboeien beschikbaar te stellen.” Coenraads vertelt verder dat de samenwerking met de politie heel goed is. “Wanneer boa’s in de binnenstad actief zijn, dan is de politie nooit ver weg. Daarnaast wordt er ook al veel samengewerkt. Zo gaat men in bepaalde gevallen al samen op pad.”

Deel dit artikel: