Gemeente past werkwijze rond verklaring van erfrecht aan

nieuws
Foto: Andor Heij

De gemeente heeft haar werkwijze rond een verklaring van erfrecht aangepast. Dit op verzoek van Marijke Hermans, de gemeentelijke ombudsman.

De ombudsman was ingeschakeld door een inwoner van Groningen. Deze man, een weduwnaar, had de borg van de gehandicaptenparkeerkaart van zijn overleden echtgenote teruggevraagd. Hij moest echter van de gemeente een verklaring van erfrecht laten zien. De borg bedraagt 15 euro, terwijl de verklaring van erfrecht ongeveer 250 euro kost. De man vond dit niet in verhouding staan tot elkaar, maar de gemeente wilde hier niet soepeler mee omgaan.

Het ging de man niet om het luttele bedrag, maar om de onredelijkheid. Hij schakelde daarom de ombudsman in. Die kreeg vervolgens van de gemeente te horen dat zij de werkwijze zal aanpassen. Als iemand aantoonbaar partner is en/of in hetzelfde huis woont, is een erfrechtverklaring voortaan niet meer nodig. De borg wordt dan gewoon teruggestort, ook in het geval van de man die de zaak heeft aangekaart.