Ex-UMCG viroloog Friedrich wil Duitse operatiekamers inzetten om wachtlijsten weg te werken

nieuws
Foto: RUG

Als het aan arts-microbioloog (en voormalig UMCG-hoogleraar microbiologie) Alex Friedrich ligt, gaan de driehonderd ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen meehelpen om de wachtlijsten in Nederland weg te werken. Dat liet Friedrich maandagochtend weten via de NOS, vanuit zijn huidige rol als bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis in Münster.

Volgens Friedrich kan de Duitse deelstaat meer zorg aan, omdat het meer ziekenhuizen heeft dan heel Nederland. Ook in Duitsland heeft de coronapandemie voor grote wachtlijsten gezorgd, maar in Noordrijn -Westfalen is dat slechts een paar weken. In Nederland moeten de ruim 100.000 mensen die in de rij staan voor een operatie, soms maanden of bijna een jaar wachten. De oud UMCG-hoogleraar wil dan ook dat de Nederlandse overheid en de Duitse deelstaat een akkoord sluiten om de wachtlijsten samen aan te pakken.

Maar het ministerie van Volksgezondheid lijkt nog niet happig op het Duitse aanbod. Volgens een woordvoerder moeten de patiënten die in Duitsland worden geopereerd alsnog nazorg krijgen in Nederland. En daar is ook geen plek voor, dus zou opereren in Duitsland alleen zin hebben als de patiënt ook naar Duitsland gaat voor de nazorg. Daarnaast willen veel patiënten niet naar het buitenland voor een operatie, zo stelt de VWS-woordvoeder. Dat beaamt de Patiëntenfederatie, die tegelijkertijd wel onderzoek naar het plan wil.