Bestuur RUG: ‘problemen rond invoering AFAS-systeem onderschat’

nieuws
Foto: Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17987351

Het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft onderschat hoeveel tijd en moeite de invoering van het softwaresysteem AFAS zou kosten. Dat zegt vicevoorzitter Hans Biemans van de RUG in de Ukrant.

In een vorige week verschenen evaluatierapport concludeert organisatieadviesbureau Wielinq dat de RUG jaren geleden al had moeten beginnen met plannen. Ook had de universiteit AFAS mee moeten nemen in het programma, zodat ze stap voor stap konden samenwerken. Volgens Biemans, portefeuillehouder middelen van de RUG, had de universiteit te weinig tijd uitgetrokken om haar experts aan de producten van AFAS te laten wennen. Ook is hij het eens met de conclusie van het rapport dat AFAS niet goed op de hoogte was van de enorme diversiteit binnen de universiteit en de faculteiten.

Het rapport meldt verder dat de RUG veel meer gebruik had moeten maken van de kennis van de eigen CIT-afdeling. Volgens Biemans is dat niet juist. ‘CIT was druk met de oude systemen die we toen nog volop gebruikten. En daarnaast was het meer een organisatorische dan een technische verandering,” zegt hij in de Ukrant. “Organisatorische veranderingen kosten tijd en moeite en zijn niet pijnloos. We moesten jammer genoeg door een diep dal gaan om er aan de andere kant weer uit te komen.” Volgens Biemans is de RUG inmiddels op de goede weg, en is hij blij met het AFAS systeem.