Aantal gevallen van zakkenrollerij vijfmaal zo hoog als vorig jaar

nieuws
Foto: Politie Groningen

De politie heeft dit jaar tot nu toe in de gemeente Groningen vijfmaal zoveel gevallen van zakkenrollerij geregistreerd dan in de eerste vijf maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door dataplatform LocalFocus.

In heel Nederland gaat het om meer dan een verdubbeling: van 1.600 gevallen naar 3.700 stuks. In de provincie Groningen betreft het een verviervoudiging. Volgens de politie heeft dit te maken met het loslaten van de meeste coronamaatregelen, Zakkenrollers zien nu weer weer volop kans om toe te slaan.  “Als er geen mensen op straat zijn, en 1,5 meter afstand moet worden gehouden, valt er weinig te zakkenrollen,” aldus de politie. Wel is het aantal gevallen kleiner dan in dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

De politie noteerde dit jaar in alle provincies een stijging. In Groningen, Breda, Maastricht en Groningen is er sprake van een vervijfvoudiging. Zakkenrollers slaan vooral toe in de grote steden, met name in Amsterdam. Bijna een op de drie diefstallen vond in de hoofdstad plaats. Dat aantal is verdrievoudigd ten opzichte van begin vorig jaar.

Deel dit artikel: