Wethouder haalt CV-ketel uit vierde Making City-demohuis in Paddepoel

nieuws
Foto: Henk Tammens (Gemeente Groningen)

Sinds maandagmiddag staan er vier gezinswoningen in Paddepoel die volledig onafhankelijk zijn van aardgas. Philip Broeksma (wethouder energietransitie) haalde persoonlijk de CV-ketel weg uit één van de huizen.

Het ‘demohuis’ voor het MAKING CITY-project (met als doel om wijken meer stroom te laten opwekken dan ze verbruiken) waar de CV-ketel verdween, is één van de twee demohuizen in de Grote Beerstraat. De twee huizen staan schuin tegenover elkaar. Omwonenden konden een rondleiding krijgen in de beide woningen en zichzelf direct aanmelden voor een energie bespaaradvies in hun eigen woning. De komende jaren van het project staan in het teken van het delen van de opgedane ervaringen en de evaluatie van gemeten data.

Volgens de bewoners Erwin en Yvonne konden ze de CV-ketel goed missen, omdat het huis uit 2006 al zonnepanelen, een zonneboiler en vloerverwarming had. Nu er ook een volledig elektrische warmtepomp is geplaatst, kon de CV-ketel verdwijnen.

In de tweede woning, een voormalige huurwoning uit 1966, was dat iets lastiger. Extra isolatie en de aanleg van vloerverwarming, een warmtepomp en pvt-panelen waren nodig om afstand te doen van de CV-ketel: “Fijn om te laten zien dat ook dit soort oudere huizen mee kunnen doen aan de energietransitie”, aldus bewoners Jannes.

Deel dit artikel: