Treinen NS rijden via Zuidhorn richting Zwolle

nieuws
Drie Koplopers van de NS rijden door het station van Grijpskerk. Foto: still uit video / Joffrey Schluter

Voor verschillende treinreizigers tussen Groningen en Leeuwarden was het dit weekend wellicht een vreemde gewaarwording. Niet het, inmiddels, vertrouwde turquoise van Arriva reed voorbij maar blauw-gele koplopers reden door Zuidhorn.

Voorop gegaan door een V100-locomotief van Volker Rail reden NS Koploper-stellen 4235, 4203 en 4224 via de Noordelijke Nevenlijn richting Leeuwarden. Niet in actieve reizigersdienst, maar het betrof een zogeheten materiaalrit. Treinmateriaal van de NS wordt onder andere onderhouden bij NedTrain in Onnen. Vanwege werkzaamheden aan het spoor tussen Assen en Meppel is Onnen vanaf Meppel momenteel niet bereikbaar. Om het treinmaterieel toch in te kunnen zetten worden de Koplopers via een alternatieve route via Leeuwarden naar Zwolle gebracht. De V100, een diesellocomotief, is nodig omdat er tussen Groningen en Leeuwarden geen bovenleiding hangt.

Het is niet voor het eerst dat NS-materieel door het Westerkwartier rijdt. In 2017 werd er ook aan het spoor gewerkt tussen Assen en Meppel. Ook toen werden er verschillende NS-treinen via de alternatieve route naar Onnen gebracht. De meeste van deze ritten worden in de nachtelijke uren uitgevoerd om daarmee de dienstregeling van Arriva niet te verstoren.

Bekijk hier de beelden van Joffrey Schluter hoe het materieel door Grijpskerk rijdt: