Stadse drafsport wordt ‘voortgezet’ in Aduard: “De ontvangst in Westerkwartier is een warm bad”

nieuws
Foto: ingezonden

Augustus 2021. Op de Drafbaan in het Stadspark worden de laatste drafwedstrijden gehouden. De sport wordt echter voortgezet in Aduard.

“We hebben gevochten en gestreden om de drafsport in Groningen te behouden”, vertelt Kees de Bock. “Maar op een gegeven moment weet je hoe het af gaat lopen. En dan ga je nadenken over het grotere geheel. Want hoe kunnen we de paardensport in de provincie wel levend houden. Ook die situatie was niet florissant. De grasbaan in Leek is verdwenen en in Eenrum en Aduard lag de sport ook stil. Ik ben in Aduard op gesprek geweest en daar is als resultaat uitgerold dat we de drafsport in het dorp weer op gaan pakken.”

Aduard lag sinds 2019 stil
De laatste wedstrijd in Aduard werd in 2019 gereden. “Ze hebben een hele mooie baan. Het is een grasbaan, dus heel wat anders dan de gravelbaan die we in het Stadspark hadden. De sport leeft ook in het dorp. Op een wedstrijddag springen allemaal vrijwilligers in de bres om er een geweldige dag van te maken. Hun probleem was echter dat ze met twee vacante posities zaten in het bestuur. Ik bezet nu één van de stoelen, de vierde stoel is ingenomen door Gerard Steeman. Die is jarenlang actief geweest met de drafsport in Joure, was eigenlijk gestopt, maar heeft zich voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld.”

“Het sluiten van drafbanen zet de toekomst van de sport enorm onder druk”
De Bock noemt het belangrijk dat de drafsport behouden blijft. “In het hele proces zoals zich dat rond het Stadspark voltrokken heeft, heb ik me daar wel eens over verbaasd. Dat er gezegd wordt, ach, het zijn maar wat wedstrijden. Maar je moet het vergelijken met het voetbal. Stel dat je de Eredivisie in stand houdt. En dat je alle andere klassen opheft. Wat krijg je dan? Dan kunnen jonge kinderen niet meer groeien in een sport, de afstand tot de sport wordt groter. Een club als Ajax zal er niet direct last van hebben, maar uiteindelijk wordt de kraan met aanwas helemaal dichtgedraaid. Zo moet je dat ook in de paardensport zien. Terwijl Nederland in de mondiale paardensport door de decennia heen heel groot is geworden. Maar die positie staat wel enorm onder druk.”

Tekst gaat verder onder de foto


In 2019 werd de laatste race in Aduard gehouden. Foto: ingezonden

“De bakermat van de sport zijn de kleine banen”
De Bock vervolgt: “Het sluiten van een drafbaan is niet alleen het sluiten van een baan. Er hangt een heel netwerk aan vast. Fokkers, eigenaren, medewerkers, liefhebbers. Als dat allemaal weg valt dan stopt de drafsport. De bakermat van de sport zijn de kleine banen. En daarom ben ik heel blij dat we Aduard nieuw leven in hebben kunnen blazen. En dat we hier binnenkort de eerste wedstrijd kunnen organiseren.” Ook in de regio wordt het gewaardeerd. “Ik was laatst bij meneer Nienhuis in Bedum. Deze meneer is dik in de tachtig, heeft een prachtige boerderij en staat te boek als succesvol fokker van paarden. Hij zei. Meneer Kees. Het is zo belangrijk dat Aduard blijft.”

Wedstrijden op 15 juni
Woensdag 15 juni is een datum om in de agenda te noteren. “Vanaf 16.30 uur hebben we dan een acht koersen-programma. Dat klinkt gek, maar dit heeft te maken met het prijzengeld. De Stichting Nederlandse Draf- en Rensport, NDR, stelt geld beschikbaar voor acht wedstrijden. Wij mogen er gerust negen of tien organiseren, maar het prijzengeld moeten we dan zelf betalen. Waarom is dat? Wel, een week later zijn er wedstrijden op Emmeloord. Als wij allemaal wedstrijden gaan organiseren, dan zullen deelnemers een week later niet in Emmeloord aantreden. Het is een collegiaal gebruik om hier een goede verhouding in te vinden.”

“Contact met de gemeente Westerkwartier ervaart als een warm bad”
De Bock denkt dat het een succes wordt: “Ik vertelde al over het grote enthousiasme. Ik verwacht ook veel publiek. Bij onze laatste wedstrijd in het Stadspark mochten we veel mensen verwelkomen. Aduard is maar een paar kilometer verder. Daarnaast denk ik dat er ook veel mensen uit de regio komen. En wat ook heel mooi is. Het wordt omarmd. We hebben contact gezocht met de gemeente Westerkwartier, en dat contact ervaren wij echt als een warm bad. Op 15 juni wordt bijvoorbeeld ook ‘De grote prijs van Westerkwartier’ verreden, dat gesubsidieerd wordt door de gemeente. De burgemeester, of de wethouders zijn ook van plan om te komen kijken. Dat is heel erg fijn.”

Mini-draverij
Een acht koersen-programma. Hoewel dat niet helemaal klopt. “Eigenlijk zijn het er negen. Ik had het al over talent een kans geven. Daarom organiseren we ook een mini-draverij. Dat houdt in, jongens en meisjes die op een pony de strijd met elkaar aan gaan. Op die manier betrek je jong talent al heel vroeg bij de sport. Ik denk dat dat heel belangrijk is.”

Gratis entree
De Bock kijkt er naar uit. “Kijk, in Aduard wordt er in het jaar maar één wedstrijd gehouden. We zijn vijf maanden bezig met de voorbereiding. Als we om 16.30 uur beginnen dan weet je dat het vijf uur later allemaal weer voorbij is.” De entree op de dag is gratis. “We hebben veel bedrijven bereid gevonden om te sponsoren. Dat is ook te danken aan de strijd die we gevoerd hebben in Groningen. We hebben tot het laatst gestreden voor het behoud. Dat zijn veel sponsoren niet vergeten. Daarnaast werken we met een Club van 50. Mensen kunnen vijftig euro doneren waarmee ze lid worden van deze club. Dit geeft ons een hele goede basis. En dat loopt zo goed dat we de entree gratis kunnen maken.”

De drafbaan in Aduard is te vinden aan het Ruiterpad.

Deel dit artikel: