ProRail kijkt tevreden terug op grote werkzaamheden rond Hoofdstation

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Netbeheerder ProRail is blij dat de grote werkzaamheden bij het Hoofdstation van afgelopen weekend succesvol zijn verlopen. “De afgelopen zes dagen zijn er weer mooie stappen gemaakt in het project Groningen Spoorzone”, schrijft ProRail maandagmiddag.

De meest spectaculaire operatie vond woensdagavond en donderdagochtend plaats. Toen gingen het 94 jaar oude, monumentale seinhuis en de bijbehorende passerelle de lucht in voor een verhuizing naar een ‘parkeerplaats’ op perron 3. In de onderstaande timelapse is te zien hoe de twee bouwwerken, die gezamenlijk ruim 200 wegen, een nieuwe plek kregen.

Hulpbrug

Het seinhuis en de passerelle waren niet de enige ‘luchtoperaties’ die vorige week plaatsvonden. Ook de brugdelen van de in totaal 129 meter lange en vijf meter hoge hulpbrug over de sporen gingen door de lucht. Via deze brug en een torenkraan (die komende periode afgebouwd), worden straks bouwmaterialen vervoerd.

Treinen over bouwkuip

Daarnaast rijden er sinds maandag treinen over de bouwkuip aan de zuidzijde van het station. De oorspronkelijke sporen 7 en 8 zijn aangesloten op het bestaande spoor. Reizigers van NS maken nu ook gebruik van het nieuwe perron, dat wat zuidelijker ligt.

Meer foto’s zijn te vinden op de website van ProRail.

Deel dit artikel: