Primeur voor UMCG: “Darmkankerpatiënt met uitzaaiingen naar de lever ontvangt succesvol donorlever”

nieuws

Voor het eerst in Nederland heeft een patiënt met darmkanker met uitzaaiingen naar de lever succesvol een donorlever ontvangen. Dat meldt het UMCG.

Darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever kwamen tot op heden niet in aanmerking voor een levertransplantatie. “Bij een deel van deze patiënten kunnen de uitzaaiingen uit de lever verwijderd worden, maar dit is niet altijd mogelijk vanwege de plek van de uitzaaiingen, of omdat er dan te weinig gezond leverweefsel over blijft”, meldt het UMCG. “Voor deze groep patiënten, die ook aan een aantal strikte criteria moeten voldoen, biedt een levertransplantatie hoop.”

Noorwegen
In het verleden is het in een aantal Europese landen wel geprobeerd om patiënten met uitzaaiingen in de lever te transplanteren. Maar vaak leverde dit slechte uitkomsten op. Dat het wel succesvol kan werd een aantal jaren geleden in Noorwegen ontdekt. De succesformule daarbij is dat de juiste selectiecriteria toegepast moeten worden. “Onder leiding van de Groningse leverchirurg Marieke de Boer ging een werkgroep met die gegevens aan de slag en maakte een landelijk protocol waarmee een selecte groep patiënten toch in aanmerking kan komen voor een levertransplantatie. En zo konden leverchirurgen Suomi Fouraschen en Robert Porte twee weken geleden de eerste patiënt hiervoor transplanteren. Na een voorspoedig herstel kon deze patiënt na anderhalve week het ziekenhuis alweer verlaten.”

“Er wordt niet voor het eerst baanbrekend werk verricht”
Het levertransplantatieteam is onderdeel van het UMCG Transplantatiecentrum. Het is niet voor het eerst dat zij baanbrekend werk verrichten. Zo werd in Groningen de perfusietechniek ontwikkeld waarbij levers, en andere donororganen, buiten het lichaam op kwaliteit getest kunnen worden, en soms zelf verbeterd kunnen worden. Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat levertransplantaties uitvoert bij kinderen. De verwachting is dat in heel Nederland jaarlijks zo’n twintig patiënten met uitgezaaide darmkanker in aanmerking komen voor levertransplantatie.

Deel dit artikel: