UMCG: ‘Meer thuisbevallingen tijdens corona; moeder en kind bleven even gezond’

nieuws
Foto: Kelin via Pixabay

Het grotere aantal thuisbevallingen tijdens de coronacrisis heeft er niet voor gezorgd dat vroeggeboortes, overmatig bloedverlies of een te laag geboortegewicht vaker voorkwamen. Dat blijkt uit onderzoek in diverse Nederlandse verloskundeafdelingen, waaronder die in het UMCG.

Het onderzoek werd donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Birth. Uit het onderzoek onder bijna zesduizend personen blijkt dat 23,8 procent van de vrouwen die bij de verloskundige aan de bevalling begonnen, thuis zijn bevallen. Voor de coronacrisis was dat 20,1 procent. Volgens de onderzoekers wilden ook meer vrouwen thuis bevallen.

Tegelijkertijd bevielen tijdens de coronacrisis meer vrouwen met pijnstilling, een trend die al langer gaande is. Ook nam het percentage episiotomieën (het zetten van een ‘knip’) iets af.

De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind, zoals vroeggeboorte, bloedverlies en geboortegewicht, bleven gelijk. Volgens de onderzoekers laat dat zien dat thuisbevallingen in Nederland op een veilige en gezonde manier gebeuren.

Deel dit artikel: