Oekraïense vluchtelingen in Haren dankzij giften verblijd met laptops: “Men is heel blij”

nieuws
Foto: ingezonden / Willemijn Kemp

De Oekraïense vluchtelingen die in het Nescio Hotel in Haren verblijven zijn zondag verblijd met laptops. De apparatuur is geschonken door bedrijven en particulieren na een oproep.

“De vluchtelingen verblijven inmiddels al weer heel wat weken hier in Haren en waar we tegen aan liepen is dat men niet de beschikking heeft over een computer”, vertelt Willemijn Kemp, die samen met diverse vrijwilligers zich inzet voor het wel en wee van de vluchtelingen. “En dat is toch wel heel belangrijk. Men krijgt de mogelijkheid om aan het werk te gaan, of om naar school te gaan, maar er is niet de mogelijkheid om op eigen apparatuur zaken te regelen of om bijvoorbeeld huiswerk te maken.”

“Men ging gelijk aan de slag met de apparatuur”
De afgelopen periode is de oproep voor laptops breed gedeeld. “Dat heeft flink wat apparatuur opgeleverd. Bedrijven als Univé, Noorderpoort en de Gasunie hebben laptops geleverd, maar ook particulieren. Studenten van de ICT-opleiding van het Noorderpoort hebben aangegeven te willen helpen om de apparatuur gebruiksklaar te maken en zijn ook beschikbaar als er problemen zijn. Vandaag hebben we de laptops uitgedeeld. De tieners hebben allemaal dezelfde type laptop gekregen en de kinderen mochten een tablet in ontvangst nemen. En men was blij. We wilden na afloop een mooie groepsfoto maken, maar de helft staat niet op de foto omdat iedereen gelijk aan de slag is gegaan.”

Huiswerk
De apparatuur is bedoeld voor zakelijk gebruik. “Kijk, er zal heus wel eens een spelletje op gespeeld worden. Maar men heeft dit nodig. Als je bijvoorbeeld naar de Oekraïense kinderen kijkt, zij gebruiken dit voor hun schoolwerk. Zo is hun systeem ook. Een Oekraïense basisschooldag duurt van 08.00 tot 18.00 uur, waarna er in de avonduren huiswerk wordt gemaakt. Die structuur houden ze vast, waarbij ze het ook maar heel gek vinden dat kinderen hier geen huiswerk hebben.”

“Nog tien laptops gezocht”
Ondertussen is men nog op zoek naar meer laptops. “We zoeken nog ongeveer tien computers. Dus als mensen of bedrijven een laptop hebben liggen, dan zou dat zeer welkom zijn.” Kemp geeft aan dat het wel computers van bepaalde kwaliteit moeten zijn. “We zoeken geen verouderde apparatuur waar hedendaagse software niet meer op werkt. Als je thuis aan de slag gaat dan wil je dat ook op een veilige manier doen, met software die up-to-date is.” Mensen die laptops beschikbaar willen stellen kunnen daarvoor via de mail contact opnemen met Willemijn.

Deel dit artikel: