Nachtraad opent meldpunt om grip te krijgen op ‘needle spiking’ en andere incidenten in nachtleven

Mensen die worden gedrogeerd, gediscrimineerd of (seksueel) worden geïntimideerd, kunnen vanaf nu hun verhaal doen bij de Nachtraad van Groningen. De nachtraad opende donderdag een speciaal meldpunt, waarmee het grip wil krijgen op het probleem ‘needle spiking’, het drogeren door middel van een injectie met een spuit.

De nachtraad noemt de recente hausse aan meldingen van drogeringen in het Groningse nachtleven, waaronder een sterke toename van het aantal incidenten van ‘needle spiking’, uiterst zorgwekkend.

Grip creëren met meldpunt

“Deze signalen nemen wij als Nachtraad dan ook uiterst serieus”, aldus Misha Pchenitchnikov, oprichter van de Nachtraad.  “Omdat het gaat om uiterst zorgwekkende signalen probeert De Nachtraad zoveel mogelijk grip te creëren op de situatie door middel van het verzamelen van data over deze gebeurtenissen. Helaas is gebleken dat het verzamelen van data over deze situatie erg moeilijk is. Er wordt nergens centraal bijgehouden om hoeveel gevallen het gaat, ook niet bij de politie. ”

De nachtraad is daarom gestart met een speciaal meldpunt voor incidenten in de Groningse nacht. Stappers, ondernemers en ieder ander die een incident heeft meegemaakt in de Groningse nacht, kan via het online meldpunt een melding maken. Deze melding kan bijvoorbeeld gaan over een drogering, discriminatie of (seksueel) geweld.

Hulp voor slachtoffers

De Nachtraad gaat de gegevens uit het meldpunt ook gebruiken om de melders te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het verwerken van de gebeurtenis. Dat gebeurt in samenwerking met professionele hulpinstanties in Groningen. Mensen kunnen incidenten ook gewoon anoniem melden via meldpunt.nachtraad.nl.