“Moeten we in de toekomst allemaal veganistisch eten, of kan woensdag gehaktdag blijven?”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Een levendige discussie op gang brengen. Dat is het doel bij het vertonen van de film Oerboeren bij Tuinindestad donderdag. Frans Kerver hoopt op een interessante avond.

Hoi Frans! Wat is de aanleiding om een film te vertonen?
“Heel veel mensen kennen Tuinindestad al. En het gaat super goed met ons. We hebben een zelfoogsttuin, die binnenkort gaat verhuizen naar een groter perceel. We hebben kindertuinen, waar basisschoolleerlingen tuinieren, en we hebben een voedselbos in wording. Eigenlijk kun je zeggen dat het Westpark langzaam aan het veranderen is in een voedselpark, waarbij voedsel een belangrijk thema is. De komende twee jaar is Tuinindestad experimenteerplek voor FoodTrails. Een project dat gelijktijdig in tien andere steden in Europa wordt uitgevoerd, waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de toegang tot duurzaam en gezond voedsel voor iedereen.”

Zeg je daarmee dat eigenlijk de hele rataplan hoe we ons eten opdienen bespreekbaar moet worden?
“Ja. Wat we de afgelopen jaren zien is dat we te maken hebben met grote crises. De stikstofcrisis, de klimaatcrisis. Het zet onderwerpen onder druk, waarbij de agrarische sector aan de vooravond van grote veranderingen staat, omdat deze sector eigenlijk op slot zit. Door de decennia heen is de boerderij flink veranderd. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld. Maar ook de komst van de grote landbouwmachines. En de beperkingen die de crises deze sector opleggen. Maar ook ons gedrag speelt een rol, want consumenten zijn over het algemeen genomen vrij lui, waarbij als we kunnen vliegen, we massaal naar Schiphol rennen.”

De discussie zal aangezwengeld worden met een film hè?
“Klopt. Het is een film die gemaakt is in het Westerkwartier. Er komen een aantal gepensioneerde boeren aan het woord die vertellen hoe ze hun bedrijf vroeger runden. Wat is er in die tussenliggende jaren allemaal veranderd? En wat is het beste? Moeten we gaan zorgen voor een duurzaam vruchtbare bodem? Moeten we allemaal biologisch, vegetarisch of veganistisch gaan eten? Kan woensdag gehaktdag blijven? En hebben we nog genoeg voedsel voor iedereen?”

Tekst gaat verder onder de video

Ik hoor je een aantal grote crises noemen. De oorlog in Oekraïne hoor ik je niet zeggen. Laat die crisis niet zien dat het misschien belangrijk is om juist ook te veranderen in wat we verbouwen? Dat Groningen weer meer graan gaat produceren?
“Ik vind dat een terechte vraag. Ook omdat Groningen vroeger te boek stond als de graanrepubliek. En dat wist ik ook niet hoor, maar het graan in Oekraïne is qua kwaliteit een stuk beter. Het bevat meer eiwitten en gluten. Als consument sta je daar helemaal niet bij stil als je een brood in de supermarkt koopt, maar als je puur kijkt naar de kwaliteit, dan is het helemaal niet gek dat er veel minder graan in de provincie wordt verbouwd.”

Het is een avond over een beladen thema, waarbij de emoties, wat we de afgelopen jaren hebben gezien, soms hoog oplopen. Verwacht je dat dat ook tot uiting komt donderdag?
“Nee. Het zal een informele setting zijn, waarbij we op zoek gaan naar een oplossing. Een oplossing die na een aantal uurtjes kletsen ook niet kant en klaar op tafel zal liggen, omdat de materie heel complex is. Dus dat mensen elkaar in de haren gaan vliegen, dat zal absoluut niet gebeuren. Maar je hebt wel gelijk. Het is een discussie dat het bestaansrecht van bijvoorbeeld boeren raakt. Het is hun inkomen. En het is de kunst om tot een goede oplossing te komen.”

Om te filosoferen over een mogelijke oplossing. Welke zou dat volgens jou kunnen zijn?
“Dat is moeilijk. Persoonlijk denk ik aan het opzetten van een supermarkt met enkel lokale producten. Waarbij de lijntjes tussen de boer en de supermarkt heel kort zijn. Of dat haalbaar is? Je hebt investeerders en je hebt daar slimme mensen voor nodig. Waarbij duidelijk is dat zoiets er niet in een paar weken staat. Maar dat zou wellicht een interessante stap kunnen zijn.”

De discussieavond bij Tuinindestad gaat gepaard met het nuttigen van een maaltijd. Lokaal geitenboer Egbert ter Veen uit Dorkwerd kookt de maaltijd, streekboer Sandra Ronde van der Laan neemt de toetjes mee. De film wordt gekenen met het bord op schoot, na afloop wordt er gediscussieerd. Aanmelden kan tot uiterlijk aanstaande woensdag 20.00 uur door een mail te sturen naar dit mailadres.