Liveblog (gesloten): Zo vierde Groningen de bevrijding

In heel Nederland werd gevierd dat het donderdag 77 jaar geleden is dat ons land officieel werd bevrijd van de Duitsers. In de Stad werd dat vooral gevierd met het Bevrijdingsfestival. Maar er waren ook andere activiteiten.

De belangrijkste ontwikkelingen op een rij:
  • Gezellig, maar niet superdruk op Bevrijdingsfestival op Drafbaan
  • Festivaldirecteur kreeg honderd dreigmailtjes
  • Qbuzz waarschuwt Groningers niet naar Assen te komen
  • Kabinet gaat met Bevrijdingsfestivals praten over financiën

22.35 uur:

We sluiten het liveblog voor deze Bevrijdingsdag. Het blog blijft beschikbaar om de festiviteiten van deze 5 mei nog eens rustig terug te lezen.

22.00 uur:

Het AVROTROS-programma Eén Vandaag volgde de Oekraïense band  Go_A donderdagmiddag voorafgaand aan hun optreden op het Bevrijdingsfestival. Journalist Joost Lammers vroeg hen en de festivalorganisatie hoe ze, ondanks de oorlog in hun thuisland, in Groningen terecht kwamen om aandacht te vragen voor de situatie in hun land.

21.12 uur:

Kort na 21.00 uur waren er 25.000 mensen aanwezig op het terrein van het Bevrijdingsfestival op de Drafbaan. Dat deelde festivaldirecteur Ebel-Jan van Dijk mede aan RTV Noord. Het aantal kaartjes wat is verkocht voor het festival is opgelopen naar 43.000. In totaal waren er, voorafgaand aan het festival, 60.000 kaarten beschikbaar.

20.40 uur:

Op het Bevrijdingsfestival in Groningen wordt de vrijheid ook echt in ‘vrijheid’ gevierd. Fotograaf Henk Tammens van de gemeente Groningen legde een paar mooie plaatjes vast.

Of datzelfde vrijheidsgevoel ook in buurgemeente Assen wordt gevoeld bij het Bevrijdingsfestival Drenthe, lijkt steeds minder vanzelfsprekend. De drukte hier torenhoog en de politie wordt ingezet om het publiek in toom te houden.

 

20.00 uur:

Relatief druk of relatief rustig. Het maakt de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen niet uit, zolang het maar gezellig is.

19.40 uur:

19.20 uur:

Foto: Johan van Dijk via Twitter

QBuzz waarschuwt busreizigers uit de Stad om niet meer met lijn 309 naar Assen te gaan. Die oproep doet Qbuzz, omdat het Bevrijdingsfestival in Assen te druk is.

Ook reizigers vanuit Meppel naar het festival worden opgeroepen om niet meer in lijn 20 naar Assen te reizen om naar het festival te reizen. Daarnaast zijn de extra bussen naar het festivalterrein bij de Baggelhuizerplas stilgelegd.

Na overleg met de instanties besloot de organisatie van het festival in Assen om de hekken te sluiten Het is erg druk en het terrein is vol.

18.43 uur:

18.15 uur:

Volgens Ebel-Jan van Dijk, directeur van het Bevrijdingsfestival in Groningen, kreeg hij in de afgelopen weken zo’n honderd dreigmails binnen over de toegangsprijs voor het festival. Dat meldt de festivaldirecteur donderdagmiddag via het Dagblad van het Noorden. “Niet te geloven. Teksten als ‘stelletje fascisten’ en ‘ik hoop dat je kapot gaat’ en ‘jij moet nooit meer een festival produceren”, stelt Van Dijk.

De toegangsprijs was voor veel mensen echter geen grote barrière om toch naar het festival te komen. Inmiddels zijn er rond de 38.000 mensen op het festival. Er zijn nog steeds kaarten beschikbaar aan de poort.

18.00 uur:

Met het leggen van bloemen en toespraken van de burgemeester en kinderburgemeester werd in het Bevrijdingsbos aandacht besteed aan de vrijheid. Na twee coronajaren kon de viering weer met publiek, en daar was de organisatie erg blij mee. “Het is erg goed bevallen,” zegt voorzitter John van der Woude van het Bevrijdingsbos. “In deze tijd met alle oorlog die er is in de wereld, dan mogen we blij zijn dat we vrijheid mogen vieren. Dat is fantastisch. Ik denk dat mensen er door de situatie nu ook extra bij stilstaan.”

Lees hier meer

18.00 uur:

De Groningse band Waterleaf stond donderdagmiddag niet zelf te feesten op het Bevrijdingsfestival en stond ook niet op één van de podia op de Drafbaan. De band besloot dat de bezoekers van het Bevrijdingsfestival gratis mochten genieten van hun muziek en gaf daarom een ‘guerilla-optreden’ langs de toegangsroute naar de Drafbaan in het Stadspark.

Net als tijdens eerder spontane optredens protesteerde de band daarmee tegen de entreeprijs voor het Bevrijdingsfestival, die dit jaar voor het eerst werd gevraagd voor toegang. De band startte daarnaast een petitie tegen de entreeprijs, die kon rekenen op bijna 2.500 handtekeningen.

 

17.45 uur:

Het Kabinet gaat praten met de geldschieters van bevrijdingsfestivals over de financiën. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdagmiddag. Middels gesprekken wil het Kabinet er onder meer achter komen hoe het kan dat bezoekers vandaag voor het eerst geld moeten betalen voor het festival in Groningen.

 

17.30 uur:

Het rustige begin van het Bevrijdingsfestival van donderdagmiddag drukte de pret niet voor de meeste bezoekers. ‘Relaxed’ en ‘gezellig’ werden vaak genoemd door de vroege vogels en ook de entreeprijs van vijf euro deerde hen eigenlijk niet.  Later op de middag en aan het begin van de avond werd het drukker op het festivalterrein en liepen de ruimtes voor de podia langzaam voller.

Een deel van de bezoekers kwam puur voor het festival naar de Drafbaan, maar het vieren van de vrijheid zat (zeker door de oorlog in Oekraïne) in het achterhoofd van een ander deel van de festivalgangers.

 

17.00 uur:

Om vijf voor vijf werd er stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne en de mensen die daardoor op de vlucht zijn voor geweld. Na het optreden van Go_A namen de band, sprekers uit Oekraïne, dansers van Alter À Go olievatdrummers de Main Stage over voor een moment van bezinning over wat vrijheid nou betekent.

Een toespraak van één van de bandleden ging vergezeld van beelden van de oorlog. Ook het publiek was onder de indruk en erg stil. Na dit moment gingen de grote ‘vrijheidsballen’ hard door het publiek met een afsluitend optreden van alle muzikanten op het podium.

16.30 uur:

De Oekraïense band Go_A trad rond 16.15 uur op op de Oelala Sena stage om aandacht te vragen voor de oorlog in Oekraïne. Het is bijzonder dat de mannelijke bandleden het land uit mogen. De mogelijkheid bestond namelijk dat ze moesten vechten tegen het Russische leger. In sommige gevallen wordt er echter een uitzondering gemaakt, om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne.

Het optreden van de band, die bekend weer door haar optreden op het Eurovisie Songfestival, kon op enthousiasme rekenen bij het publiek.

16.26 uur:

Er zijn tot nu toe 33.000 toegangskaarten voor het Bevrijdingsfestival verkocht. Dat vertelde Ebel Jan van Dijk, directeur van het festival. “De proef verloopt naar wens en er zijn inmiddels 33.000 kaartjes verkocht”, vertelde Van Dijk.

Aangezien er ook op het laatste moment nog tickets gekocht kunnen worden, is het de verwachting dat dit nog wat meer zal worden.

16.15 uur:

Er zijn inmiddels 33 duizend kaarten verkocht. Dat meldt Ebel Jan van Dijk, de directeur van het Bevrijdingsfestival. De verwachting is dat dit nog gaat oplopen. De belangstellenden weten de weg naar het Bevrijdingsfestival na een rustige start nu wel goed te vinden.

16.00 uur:

Het wordt steeds drukker op het Bevrijdingsfestival. De hele Concourslaan was vol met mensen op weg naar het festival. De reden dat mensen later zijn, komt waarschijnlijk omdat als mensen het terrein af gaan zij opnieuw vijf euro entree moeten betalen.

15.30 uur:

Het bevrijdingsvuur is vanaf Wageningen in Groningen aangekomen. Het vuur werd rond middernacht aangestoken en is via estafettelopers naar Groningen gebracht. Burgemeester Koen Schuiling stak de fakkel van de vrijheid aan met een medewerker van de ambassade van Oekraïne.

14.40 uur:

Linda de Munck is op het Bevrijdingsfestival aanwezig als ambassadeur van de vrijheid: “Vrijheid betekent voor mij om te zijn wie ik wil zijn”, zegt ze bij OOG Radio. De Munck probeert via sociale platforms als YouTube en Instagram seksuele taboes te doorbreken. “Als ik mijn okselhaar laat zien of naaktfoto’s laat zien stel ik me kwetsbaar op. Maar kwetsbaarheid is ook iets waar je krachtiger van kunt worden”.

14.30 uur:

Er is speciale aandacht voor de oorlog Oekraïne op het Bevrijdingsfestival. Door de Russische inval wordt voor veel mensen duidelijk dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Naast een optreden van de Oekraïense band Go_A zijn er diverse andere activiteiten om mensen te wijzen op de situatie in Oekraïne.

 

12.45 uur:

Om 12.00 uur is het Bevrijdingsfestival op de Drafbaan in het Stadspark begonnen. Er is een entree van vijf euro en daar was veel kritiek op. “De kaartverkoop loopt inmiddels richting de 30 duizend”, zei Ebel Jan van Dijk, de directeur van het Bevrijdingsfestival bij OOG Radio. Hij verwacht dat het een “prachtige dag” gaat worden. OOG Radio is de hele dag bij het Bevrijdingsfestival met diverse reportages.

 

12.40 uur:

De Groningse artieste Inge van Calkar is één van de eerste acts. Daarnaast treden onder meer Donny, Selah Sue, Jungle by Night, the Vices, Gold Band en het Oekraïense Go_A op. De hele line up: website bevrijdingsfestival.

Het festival moet nog wel echt op gang komen. De publieke belangstelling was rond 13.00 uur nog karig. Maar het terrein begint langzaam maar zeker voller te worden.

11.30 uur:

In de Hoogte keerde na twee coronajaren de traditionele kermis weer terug. Op het terrein van de speeltuin was ook een rommelmarkt georganiseerd. Er waren veel kinderen die spulletjes verkochten.Bij de één liep het wat beter dan de ander. Maar het optimisme bleef: “Ik hoop later nog wat dingen te verkopen.”

 

11.00 uur:

Donderdagmorgen was er een bijeenkomst in het Bevrijdingsbos in Kardinge. Er waren toespraken van burgemeester Koen Schuiling en kinderburgemeester Samuel. Beide zeiden dat deze bevrijdingsdag een bijzondere lading heeft vanwege de oorlog in Oekraïne. De Nederlandse en Canadese volksliederen werden gespeeld, want Groningen werd bevrijd door soldaten uit Canada.