Harenaars krijgen rondleiding door afvalfabriek Omrin

Een groep van twintig Harenaars kreeg maandag de kans om een kijkje te nemen in de Omrin fabriek in Heerenveen. Daar wordt een groot deel van het Groningse afval verwerkt. De aanleiding van de rondleiding was de nieuwe manier van afvalscheiding in de voormalig gemeente Haren. 

Sinds januari 2022 moeten inwoners van Haren hun afval, zoals plastic, blik en drankverpakkingen, gewoon bij het restafval gooien. Dat is een hele verandering ten opzichte van voorheen. Toen werd alles volgens de Diftar-methode gescheiden. Wie minder restafval had, betaalde ook minder.

Veel inwoners waren kritisch op het nieuwe afvalbeleid. Dat de manier van inzamelen anders moest, had te maken met de gemeentelijke herindeling, waarbij slechts één manier van afval inzamelen leidend mocht zijn.

Om de inwoners te laten zien dat machines het restafval ook goed kunnen scheiden, werden ze per touringcar naar Heerenveen gebracht voor een kijkje achter de schermen.

Positief verrast 

Veel bezoekers laten weten positief verrast te zijn. Één van hen vertelt: ‘Ik was eerst kritisch op de nieuwe manier van afval inzamelen. Ik had er best moeite mee om alles bij elkaar te flikkeren.’ Na het zien van de talloze lopende banden en luidruchtige machines, is hij toch van mening veranderd: ‘Als je bedenkt dat deze machines het afval heel efficiënt filteren, is deze methode wellicht zelfs gunstiger.’

Veel belangstelling 

In totaal hebben 120 Harenaars zich aangemeld voor de rondleiding door de afvalfabriek. In de komende weken volgen de andere twee rondleidingen.