Grote zweefmolen opent maandag niet meer de deuren, onderzoek nog volop bezig

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De grote zweefmolen, die zondagavond op last van de gemeente Groningen na een ongeluk werd gesloten, blijft maandag de rest van de dag ook dicht. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

“Ik heb nu toevallig uitzicht op de attractie op de Grote Markt en ik zie dat men druk bezig is met een onderzoek”, vertelt woordvoerder Peter Steinfort aan het einde van de middag. “Iemand die betrokken is geweest bij de realisatie van de attractie is vandaag vanuit Heerhugowaard naar Groningen gekomen. Deze persoon, die precies weet hoe de attractie in elkaar steekt qua techniek en software, doet onderzoek naar de oorzaak. De resultaten van dit onderzoek worden teruggekoppeld naar de NVWA.”

Safety first
Steinfort vervolgt: “Vanavond zal er proef gedraaid worden maar we hebben wel gezegd, vandaag gaat de attractie niet meer open. Het is safety first. Als de attractie open gaat wil je dat het honderd procent veilig is. De exploitant van de attractie vindt dat overigens ook. Op dit moment volgen we de procedure. Op zijn vroegst is de attractie dinsdag weer te bezoeken. Maar dit is afhankelijk van de NVWA en de resultaten van het onderzoek.”

Ongeluk
Zondagavond raakten bij een ongeluk met de attractie drie mensen gewond. Het ging mis tijdens het wisselen van de passagiers. Terwijl een nieuwe groep de attractie inging voor een rit, begon het zestig meter hoge apparaat ineens te draaien. De beheerder kon niet op tijd op de noodknop drukken en drie bakjes knalden tegen elkaar en de hekken rond de attractie. Drie mensen liepen blauwe plekken en schrammen op. Een meisje werd behandeld aan een snijwond. Eerder op de dag was er ook al sprake van een storing.