Drie lichtgewonden bij ongeluk in grote zweefmolen op Meikermis; gemeente sluit attractie (update)

nieuws
Foto: 112 Groningen

Bij een ongeluk met een attractie op de Meikermis zijn zondagavond drie mensen gewond geraakt. De attractie, een zestig meter hoge zweefmolen, blijft daarom voorlopig gesloten.

Het ging mis met de attractie tijdens het wisselen van de passagiers, vertelt woordvoerder Peter Steinfort namens de gemeente.  Terwijl een nieuwe groep de attractie inging voor een rit, begon het zestig meter hoge apparaat ineens te draaien. De beheerder kon niet op tijd op de noodknop drukken en drie bakjes knalden tegen elkaar en de hekken rond de attractie. Drie (jonge) mensen liepen daardoor blauwe plekken en schrammen op. Een meisje werd behandeld aan een snijwond.

Eerder op de zondag had de zweefmolen ook al een storing. Toen gingen de gondels wel omhoog, maar wilde het apparaat niet ronddraaien. De teleurgestelde bezoekers kregen hun geld terug. De exploitant wist het euvel toen te herstellen en na een aantal testritten mochten kermisbezoekers de attractie weer in. Of er een verband is tussen deze storing en die van zondagavond, is volgens Steinfort niet uit te sluiten.

Na het ongeluk besloot de gemeente de attractie meteen stil te zetten, in samenspraak met de exploitant. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en TUV (de keuringsdienst voor kermisattracties) zijn een onderzoek gestart naar de toedracht voor het ongeluk. Zij komen maandagmiddag ter plaatse om de attractie te bekijken en te keuren. Totdat zij hun goedkeuring geven om de attractie weer aan te zetten (en dus tweehonderd procent zeker is dat er geen nieuwe ongelukken gebeuren) mag de attractie niet weer worden aangezet van de gemeente.

Update:

In eerste instantie meldde de gemeente dat de storing in de zweefmolen ontstond toen de gondels naar beneden kwamen na een rit. Later werd duidelijk dat het incident gebeurde tijdens het wisselen van passagiers.