CSG Augustinus wint landelijke onderwijsprijs en mag zich beste school van Nederland noemen

Het dak ging er maandagmiddag af in Amersfoort toen bij de uitreiking van de landelijke Onderwijsprijs duidelijk werd dat CSG Augustinus uit Stad de prijs had gewonnen. Docent Dirk Spijk noemt het winnen van de prijs het neusje van de zalm.

Hoi Dirk! Blijdschap?
“Ja, we zijn heel blij. We zijn vanmiddag met een delegatie naar Amersfoort gereisd, waar de prijs werd uitgereikt. Daar namen we het op tegen andere genomineerde scholen uit andere provincies. Dit strijden bestond uit het laten zien van een filmpje en het geven van een presentatie over het project waarmee wij genomineerd waren. Na afloop maakte minister Dennis Wiersma (VVD) van Onderwijs de prijswinnaar bekend. En als je dan de naam van het CSG Augustinus hoort, dan gaat er wel wat door je heen, haha. Echt geweldig.”

In januari wonnen jullie de regionale Onderwijsprijs en daarmee een ticket voor deze landelijke finale. Ik kan me voorstellen dat je voor zo’n presentatie die je moet geven wel een beetje zenuwachtig bent …
“We hadden vanmiddag niets te verliezen. Ik heb begrepen dat de jury van tevoren al een winnaar had aangewezen. Dus ook al was onze presentatie in de soep gelopen, dan had dit geen effect op de uitslag. Ik kan je vertellen dat dat wel wat druk weg nam, haha. Uiteindelijk verliep de presentatie heel goed.”

Terug naar de kern. Want de Onderwijsprijs hebben jullie gewonnen met een project dat in 2020 werd gehouden …
“Het project ontstond in de zomer van 2020 naar aanleiding van een boek van schrijver Ritzo ten Cate. Hij schreef het boek ‘Donkerder’ dat over dak- en thuislozen gaat. Daaromheen werd er een project opgezet. Leerlingen lazen de roman, schreven artikelen voor straatkrant De Riepe, maakten gedichten samen met voormalig stadsdichter Lilian Zielstra en op school werd er een College Tour gehouden waarbij leerlingen in gesprek gingen met een dakloze, iemand van de daklozenopvang en een wethouder.”

Na het winnen van de regionale Onderwijsprijs liet je aan OOG Tv weten dat het je niets zou verbazen als ook de landelijke prijs gewonnen zou gaan worden. Je zei toen: “Het zou mij niets verbazen. Dit project heeft alles in zich.”
“Het is een goed project. En we waren zelfverzekerd. Maar vanmiddag, als je dan ook de presentaties van andere scholen hoort, dan denk je wel, er zijn meer kanshebbers. Uiteindelijk hebben wij toch gewonnen. De jury sprak ook lovende woorden. Ze vonden het spannend, origineel, het betrekken bij de maatschappij. En dit zet natuurlijk de school op de kaart. Want behalve de Onderwijsprijs krijgen we ook het predicaat ‘beste school van Nederland’. Dat is natuurlijk geweldige reclame.”

Kun je uitleggen wat de kracht is van dit project?
“Dit project over daklozen kun je in iedere stad organiseren. In iedere stad zijn daklozen te vinden. Maar je kunt het onderwerp ook inruilen voor een bijvoorbeeld een onderwerp als bio-industrie, aardbevingen of vluchtelingen. Het onderwerp verandert dan, maar het project niet. Het is een kapstok, een methode, dat voor heel veel verschillende onderwerpen is te gebruiken waarbij je maatschappij verbindt met het onderwijs.”

Heb je al reacties van de schooldirectie ontvangen?
“Ik zit nu in de auto, onderweg vanuit Amersfoort richting Groningen. Mijn telefoon staat roodgloeiend. Directie maar ook collega’s zijn ontzettend blij. We hebben zojuist alvast taart besteld zodat docenten morgen wat lekkers bij de koffie hebben. En wat ik al zei, het is hele mooie reclame voor de school. Het Augustinus staat al goed op de kaart, maar zo’n predicaat werkt versterkend. Het is het neusje van de zalm.”

Tot slot. Het project. Krijgt dat ook een vervolg?
“Dat is zeer zeker de bedoeling. De prijs hebben we nu ontvangen voor het project zoals we dat in 2020 hebben uitgevoerd. Ook in 2021 hebben we het aangeboden. De volgende editie wordt groter van opzet waarbij we alle Havo 4-klassen willen betrekken. De opzet blijft verder hetzelfde. En de samenwerking met Ritzo ten Cate, met het Open Hof en met andere betrokkenen blijft.”