Burgemeester over needle spiking: “Niet speculeren bij zulke dingen, je moet het zeker weten”

nieuws

Bij de berichten rond needle spiking is het belangrijk om niet te speculeren, en om bewijzen zo goed mogelijk te verzamelen. Dat heeft burgemeester Koen Schuiling (VVD) woensdagmiddag gezegd naar aanleiding van vragen van verschillende fracties.

“De afgelopen dagen horen we veel berichten in de media over needle spiking”, vertelt raadslid Els van der Weele van de PvdA. “Het is een verontrustend beeld, zeker als de berichten waar zijn. Wij vinden het belangrijk dat mensen veilig op stap kunnen. We zijn dan ook benieuwd wat het gemeentebestuur hier aan gaat doen.”

Burgemeester Koen Schuiling: “Heel moeilijk om een exact beeld te geven”
Burgemeester Schuiling: “Het onderwerp krijgt inderdaad veel aandacht in de media, maar het is heel moeilijk om nu een exact beeld te geven wat er aan de hand is. Is er iets aan de hand? En zo ja, hoe moeten we dat duiden? Het is waar dat er meldingen binnen zijn gekomen. Het gaat om ongeveer veertig meldingen, waarbij ook bij de politie meldingen zijn binnengekomen. We zien echter dat een deel van de meldingen ook betrekking heeft op andere incidenten of gespeeld hebben in een veel verder verleden. We kijken met de politie hier naar, en zetten alles zo goed mogelijk op een rij.”

“Drugs, alcohol en omstandigheden spelen ook een rol”
De burgemeester vertelt verder: “We hebben ook te maken met interveniërende factoren. Het is moeilijk om met terugwerkende kracht duidelijk te maken, dat is er gebeurd. Bijvoorbeeld, het gebruik van drugs en alcohol speelt ook een rol. Maar ook de omstandigheden spelen een rol. Dat kan een bepaald effect hebben op mensen, zeker als ze een bepaalde situatie niet gewend zijn. Het is daarom moeilijk vast te stellen of er echt een injectie is geweest. Je hebt het dus over meerdere middelen waar een causaal verband tussen kan zitten, waarbij er gedrag vertoond wordt waarbij gekeken moet worden of dit veroorzaakt wordt door een injectie. Verder onderzoek daarnaar is nodig met behulp van urine- of bloedonderzoek. Bij dit onderzoek is het UMCG betrokken.”

Melden
Schuiling vertelt dat het belangrijk is om aangifte te doen: “Dit moet zo laagdrempelig mogelijk worden aangeboden. Als je iets is overkomen, meld het dan. Als er acuut iets aan de hand is met je, ga dan naar de Spoedeisende Hulp of bel 112. De Nachtraad heeft daarnaast een meldpunt geopend waar mensen terecht kunnen. Maar als u mij nu vraagt, het is niet veilig om uit te gaan, dan weespreek ik dat ten zeerste. Zoals gezegd, we moeten hier op letten.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Bent u aan het bagatelliseren?”
Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Mij bekruipt het gevoel dat u het onderwerp aan het bagatelliseren bent. U zegt of er daadwerkelijk wel iets speelt. Is daar twijfel over?” Schuiling: “Ik bagatelliseer het niet. Het onderwerp krijgt veel aandacht, maar het is niet zo makkelijk om te zeggen, dit is er aan de hand. Er is geen keiharde informatie vanuit het UMCG over wat er speelt.”

“Niet speculeren bij zulke dingen”
Raadslid Mirte Goodijk van Student & Stad: “Nu horen wij geruchten (…) Kunt u dit bevestigen?” Burgemeester: “Wat u nu vraagt dat is precies mijn probleem. Als ik mee ga in uw verhaal dan kan dit zijn weerslag hebben op een individu. Kijk. Het aantal gevallen is nog maar heel beperkt. Daar zit een dilemma. Als ik hier nu met u mee ga speculeren dan draag ik bij aan een gevoel van onveiligheid. Dat moet je niet doen. Je moet niet speculeren bij zulke dingen. Je moet het zeker weten.”