Vliegveld Eelde waarschuwt: ‘Kijk deze week niet raar op van vreemde manoeuvres in de lucht’

nieuws
Foto: Estormiz via Wikimedia Commons (CC 1.0 SA)

Omwonenden van Groningen Airport Eelde kunnen deze week raar opkijken naar de bewegingen die vliegtuigen maken in de omgeving van het vliegveld. De studenten van de KLM Flight Academy voeren deze week een speciale training uit.

De studenten leren deze week hoe ze het vliegtuig vanuit ‘ongewone vliegstanden’ kunnen herstellen. Daardoor kunnen omwonenden het toestel vaak zien of horen, terwijl het vanaf de grond lijkt alsof het soms bijna recht omhoog of naar beneden gaat. Soms hangen de trainingstoestellen ogenschijnlijk ‘ondersteboven’.

De piloten in spé die deze trainingen volgen, zijn wettelijk verplicht om de manoeuvres uit te voeren tijdens hun opleidingen. Dat gebeurt onder toeziend oog van ervaren instructeurs, met een uitgebreide achtergrond in zowel grote- als kleine luchtvaart.

“Luchtvaart is tegenwoordig in hoge mate geautomatiseerd, maar toch kan het in zeldzame gevallen zijn dat automatische systemen onjuist of niet functioneren”, schrijft de luchthaven over de oefening. “Met name het onjuist functioneren kan er voor zorgen dat een vliegtuig in een zeer ongewone stand terecht komt. Juist vanwege het zeldzame karakter ervan is het belangrijk dat vliegers hier wel goed op voorbereid zijn.”

De oefeningen worden tot en met zondag uitgevoerd in het luchtruim boven het zuiden van Groningen en de kop van Drenthe.