Studenten #nietmijnschuld dwingen minister Dijkgraaf om keuze te maken

Enkele tientallen studenten van de studentenbeweging #nietmijnschuld hebben minister Robbert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs maandagmiddag gedwongen om een keuze te maken over de basisbeurs en de compensatie.

Dijkgraaf bezocht maandag verschillende onderwijsinstellingen in Groningen. Als laatste stond een bezoek aan de Hanzehogeschool op het programma. “Wij hadden ons buiten verzameld”, vertelt Marinus Jongman van #nietmijnschuld. “Een volledige verrassingsactie was het niet. De minister heeft verschillende mensen om zich heen, en omdat we best wel zichtbaar waren, was Dijkgraaf van tevoren geïnformeerd. Hij is het gesprek met ons aangegaan, maar wilde uiteindelijk niet een keuze maken. Ja, dat vind ik wel flauw want zo moeilijk is die keuze niet. Maar hij wilde het niet.”

Twee poortjes
De studenten hadden twee poortjes geplaatst waar de minister één van moest kiezen. Poort 1 stond voor investeren in de toekomst en met een betere basisbeurs en veel betere compensatie. Of via poort 2 dat stond voor het opzadelen van de toekomstige generaties met absurde schulden. “Volgens mij is de keuze niet zo moeilijk. Overigens denk ik wel dat hij zich bewust is van het probleem. Het is een slimme man die ook uit het onderwijsveld komt. Wel moet ik zeggen dat wij met deze actie niet alleen de pijlen op de minister richten, maar ook op de andere coalitiepartijen. Wij vinden dat het huidige beleid nergens op is gebaseerd. ”

#nietmijnschuld
Aanleiding voor de actie is het besluit van het kabinet om het leenstelsel voor studenten in september 2023 af te schaffen. Hiervoor komt de prestatiebeurs terug. Studenten die de afgelopen jaren hebben moeten lenen krijgen een tegemoetkoming. Studenten die vier jaar hebben gestudeerd krijgen een tegemoetkoming van 1400 euro. Er is 359 euro compensatie voor studenten die één jaar aan basisbeurs hebben gemist. De beweging #nietmijnschuld had als voornaamste doel om het leenstel afgeschaft te krijgen. Nu dat gelukt is willen ze dat er een eerlijke compensatie komt voor de leenstelselgeneratie en dat daarnaast de nieuwe basisbasisbeurs voldoende hoog is, zodat studenten zich niet ook de komende jaren in de schulden hoeven te werken.

Actie in Amsterdam
Volgens Jongman is het niet de laatste actie. “Toevallig hebben we vandaag besloten dat er op 11 juni een groot stufi-protest in Amsterdam plaats gaat vinden.”

Deel dit artikel: