Struikelstenen gelegd voor dertien RUG-studenten en medewerkers

nieuws
Foto: Gerardus via Wikimedia Commons

Op 4 mei worden op verschillende plekken in de Groninger binnenstad Stolpersteine (struikelstenen) onthuld, ter herinnering aan dertien RUG- studenten en -medewerkers die door oorlogsgeweld omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

Voordat de Stolpersteine worden onthuld en de krans wordt gelegd, is er een bijeenkomst in de Senaatskamer (Academiegebouw). Het College van Bestuur (CvB) is bij de herdenkingen aanwezig. Historicus Stefan van der Poel en rector magnificus Cisca Wijmenga zullen iets zeggen over de slachtoffers in relatie tot de RUG. Hierbij zijn ook enkele nabestaanden aanwezig.

De dertien stenen herinneren aan de volgende slachtoffers: 

 • Roelof van den Bergh – Stationsstraat 3
 • J.F.S.N. Domela Nieuwenhuis – Nyegaard Pelsterstraat 44
 • Willem Klaassen – Schuitendiep 1b
 • Boris Kahn – Coendersweg 4/2
 • Denis Mesritz – Oostersingel 130b
 • Pieter Oosterlee – Oosterstraat 36a
 • Benjamin Pais – Oude Kijk in ’t Jatstraat 69a
 • Henriette Polak – Van Houtenlaan 52 (nu Goeman Borgesiuslaan 38)
 • Leonard Polak – Van Houtenlaan 52 (net als hierboven)
 • Leonard Polak – Daniels – Eemskanaal Zuidzijde 3
 • Samuel van Staveren – Oosterhaven 17a
 • Meijer Stern – 2e Willemstraat 48b
 • Max H. Zilverberg – Anna Paulownastraat 9a

Na de bijeenkomst legt het CvB zoals elk jaar een krans bij het herdenkingsmonument bij het trappenhuis van het Academiegebouw, om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Hierna trekt de groep naar de Oude Kijk in ‘t Jatstraat 69a, het laatst bekende adres van Benjamin Pais, één van de slachtoffers. Rector magnificus Wijmenga legt daar een Stolperstein.

Deel dit artikel: