Kabinet: “Niet meer in quarantaine als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft”

nieuws
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Het kabinet gaat de coronamaatregelen verder versoepelen. Gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) maakte dinsdag bekend dat mensen niet meer in quarantaine hoeven als ze contact hebben gehad met iemand die corona heeft.

Volgens het RIVM draagt quarantaine in dit soort gevallen weinig bij aan de verspreiding van het virus, terwijl de maatregel wel grote maatschappelijke gevolgen heeft. Het kabinet is het daar mee eens. Ook het advies om op drukke plekken een mondkapje te dragen komt te vervallen. Volgens Kuipers staat het mensen vrij om wel een mondkapje te blijven dragen als ze zich daar prettiger bij voelen.

Niet alle maatregelen verdwijnen. Wie zelf klachten heeft wordt nog steeds geadviseerd om een test te doen. Ook krijgen deze mensen het advies om in isolatie te gaan. Daarnaast blijft er een mondkapjesplicht gelden in vliegtuigen en op vliegvelden. Mensen die echter Nederland inreizen hebben geen gezondheidsverklaring meer nodig en ook het zelftestadvies voor reizigers direct na aankomst vervalt. Daarnaast komt er vanaf vrijdag een einde aan het gebruik van de CoronaMelder.