Groningse studenten veroveren de markt met de Bierkieper

Misschien heb je hem al op social media voorbij zien komen: de bierkieper, een uitvinding van zeven studenten van de Hanzehogeschool. Samen zijn ze een student company begonnen om een klassiek probleem onder studenten op te lossen.


Student Technische Bedrijfskunde Cheikh Diallo vertelt ons dat hij samen met de bewoners zijn studentenhuis 120 kratten bier heeft verzameld. Wanneer ze deze willen inleveren dienen de flesjes in het krat natuurlijk leeg te zijn, maar helaas zitten ze soms nog vol met regenwater of overtollig bier.

“De Bierkieper lost dit probleem perfect op, doordat er groeven in de plaat zijn gegraveerd. Hierdoor kan het bier zo het krat uitlopen,” aldus student Industrieel Product ontwerp Jasmijn Vermue.

De Bierkiepers worden bij sociaal werkbedrijf IEDERZ gemaakt en bestaan niet zomaar uit een plankje hout. De Bierkiepers worden namelijk geproduceerd uit afgekeurde bakfietsen. “Bij de houten bakken van deze fietsen zijn kleine productiefouten gemaakt. Als wij ze niet gebruiken worden ze weggegooid en dat is natuurlijk zonde,” vertelt student Industrieel Product Ontwerp David van Os.

Vervolgens kunnen de Bierkiepers ook nog gepersonaliseerd worden. Zo kunnen klanten logo’s, namen of zelfs een dambord op de Bierkieper laten laseren. “Op die manier kan je hem ook voor andere doeleinden gebruiken. Een krat heeft 24 flesjes en dus ook 24 bierdopjes, wanneer je de helft omdraait kan je dammen onder het genot van een koel biertje.” Bovendien kun je met de Bierkieper ook gemakkelijk op een krat zitten. Iets wat onder studenten ook een populaire bezigheid is.

De Bierkieper is erg succesvol: de studenten zijn door naar de tweede ronde van de Student Company van het Jaar 2022.