Dit jaar maximaal 4,5 miljard kuub gas uit Groninger bodem

nieuws
Foto: Simon Cataudo from FreeImages

Er komt dit jaar maximaal 4,5 miljard kubieke meter gas uit Groningen. Dat is 0,1 miljard kuub minder dan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw vorige maand aankondigde.

Volgens Vijlbrief kan in 2023 het Groninger veld gesloten worden. “Het is goed nieuws voor de Groningers dat we over een half jaar al op de waakvlam over kunnen gaan”, aldus de D66 bewindsman. “Zo snel mogelijk stoppen is de beste manier om de veiligheid in Groningen op korte termijn te verbeteren en op langere termijn te garanderen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties zal er na oktober dit jaar nog boven het niveau van de waakvlam worden geproduceerd.”

Het Groningenveld komt alleen in beeld komt als allerlaatste optie vanwege de oorlog in Oekraïne. Er komt weer gas uit de Groninger bodem als de energielevering aan huishoudens en andere afnemers, zoals ziekenhuizen, ernstig in gevaar komt.

Om de snelle sluiting van het Groningenveld mogelijk te maken, wordt gasopslag Grijpskerk anders gebruikt. Vanaf deze maand wordt deze volledig gevuld met laagcalorisch gas. Dat is hetzelfde soort gas dat in de Groninger bodem zit. Daardoor kan Grijpskerk een reserverol krijgen. Tot nu toe werd Grijpskerk gevuld met hoogcalorisch gas. Dat is het soort gas dat uit Rusland komt.

Het nieuws over de gaswinning komt op dezelfde avond dat in Loppersum een aardbeving werd gemeten met een kracht van 2,7 op de schaal van richter.