Celstraf en jeugd-tbs geëist tegen Stadjer (18) voor afpersing met nepwapen

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een achttienjarige jongeman uit Groningen hangt een celstraf van 263 dagen en een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) boven het hoofd. Volgens RTV Noord eist het OM de straf tegen de jonge Stadjer, omdat hij vorig jaar augustus een minderjarige zou hebben afgeperst met een neppistool.

Volgens het Openbaar Ministerie is de achttienjarige verminderd toerekeningsvatbaar voor de misdrijven, omdat hij kampt met een cannabisverslaving en verschillende stoornissen. Daarom eiste de officier van justitie jeugd-tbs tegen de Stadjer. Omdat hij al een strafblad heeft, hangt daar wel een onvoorwaardelijke celstraf aan vast.

De afpersing waar de Stadjer van wordt verdacht, vond vorig jaar augustus plaats in een auto. Onder dreiging van een nepwapen werd de minderjarige jongen gedwongen om bij vier inzittenden plaats te nemen in de auto. De auto reed naar een kerkhof, waar de jongen vervolgens inbond en zestien euro aan zijn afpersers gaf. De jongen nam meteen contact op met de politie en via het kenteken van de auto werden de afperser en de bestuurder van de auto opgespoord.

Over twee weken beslist de rechter of er een extra rapport moet worden opgemaakt over de mentale gezondheid van de achttienjarige Stadjer. De bestuurder van de auto zal zich op een later moment nog moeten verantwoorden voor zijn betrokkenheid.