Aantal incidenten met geweld door politie toegenomen

nieuws
Foto: Patrick Wind (112 Groningen)

Het aantal incidenten in de politie-eenheid Noord-Nederland waarbij geweld gebruikt werd, is vorig jaar fors toegenomen. Er waren 1.363 incidenten; een toename van 165. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

De politie heeft in 2.127 gevallen geweld toegepast. Dat zijn er 211 meer dan in 2020. Volgens de politie heeft dat te maken met de coronapandemie. Daardoor zijn de lontjes van mensen korter geworden. “Groepen mensen zochten soms de confrontatie met elkaar, maar ook met ons,” aldus Joop de Schepper, hoofd Operatiën eenheid Noord-Nederland. “De cijfers laten zien dat we in ruim 99% van de situaties waarin we ter plaatse gaan, geen geweld hoeven te gebruiken. Het gesprek is dus veruit ons belangrijkste middel. Dat vind ik een mooie constatering.”

Bij contacten met burgers die normaal gesproken rustig verlopen, kwam regelmatig onderliggende irritatie naar boven. De Scheffer: “Praten is meestal de beste manier om te voorkomen dat geweld moet worden ingezet. Als praten niet het gewenste effect heeft, mag de politie fysiek geweld gebruiken of geweldsmiddelen inzetten. Dat doen we niet zomaar.”

In meer dan de helft van de gevallen waarbij de politie geweld gebruikt, gaat het om duw- of trekwerk of vechten, en komen er geen wapens aan te pas. Wel gebruikt de politie vaker dan voorheen de lange wapenstok, de waterwerper en traangas; vooral bij demonstraties.