38 Stolpersteine bij voormalig Joods bejaardentehuis in binnenstad

nieuws
Het Bestuur van Beth Zekenim rond 1934 - Foto P. Kramer (Groninger Archieven)

Bij het voormalige Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim aan de Schoolholm in Groningen worden 38 Stolpersteine geplaatst. De monumentjes herinneren aan de bewoners en medewerkers van het tehuis (nu een wooncomplex voor studenten), die in 1943 werden afgevoerd richting de concentratiekampen.

In het voormalige bejaardentehuis Beth Zekenim konden ouderen uit de Joodse gemeenschap hun oude dag doorbrengen in hun eigen omgeving. Hoewel velen van hen slecht ter been of ernstig ziek waren, zijn alle bewoners en medewerkers van het tehuis in 1943 afgevoerd naar het doorgangskamp Westerbork en vervolgens naar de concentratiekampen.

Het gebouw kwam in 2016 in handen van Woldring Verhuur Groningen. Het bedrijf is zich bewust van het verleden dat het gebouw met zich meenam en wil daarom de historische waarde van het pand intact houden. Woldring, de Synagoge Groningen en de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen deden daarom uitgebreid onderzoek gedaan naar de schrijnende verhalen en de identiteit van alle bewoners van Beth Zekenim. Dit leverde uiteindelijk 38 namen op die op 2 mei zullen worden uitgesproken.

De vrijwilligers van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen hebben inmiddels contact gezocht met de nabestaanden van de vermoorde Joodse bejaarden. Velen van hen willen aanwezig zijn. In aanwezigheid van burgemeester Koen Schuiling worden op maandagmiddag 2 mei de 38 Stolpersteine onthuld op het speciaal vernieuwde voorplein van de Schoolholm 26.

Stolpersteine, of struikelstenen, zijn gedenkstenen die worden geplaatst op de trottoirs en voor de huizen van de mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze betonnen stenen van 10 x 10 cm hebben op de kop een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van sterven zijn gestanst. Door heel Europa liggen inmiddels meer dan 70.000 stenen.