Tweede Kamer zoekt naar alternatieven voor Russisch gas, extra gaswinning Groningen geen optie

nieuws
Foto: Simon Cataudo from FreeImages

Extra gaswinning uit het Groningenveld is geen optie bij het zoeken naar alternatieven voor gas uit Rusland. Dat bleek dinsdagavond bij een debat in de Tweede Kamer over de leveringszekerheid van aardgas.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet tevens onderzoek gaat doen hoe energie bespaard kan worden. Zo willen de fracties van de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en GroenLinks dat er meer gedaan wordt om tochtige huizen te isoleren. PvdA en D66 willen dat gebouwen van de Rijksoverheid niet meer helemaal verlicht en verwarmd worden wanneer dat niet nodig is.

Als het gaat om de gaswinning wil het CDA dat er gekeken wordt naar winning uit velden op de Noordzee. De SGP en de PVV willen dat het kabinet sneller vergunningen moet regelen voor winning uit kleinere gasvelden. Eén partij wil extra gaswinning uit het Groningenveld niet wegstrepen en dat is BVNL. Fractieleider Wybren van Haga spreekt van ‘nood breekt wet’, waarbij de gevolgen mee zullen vallen omdat het om gaswinning op laag niveau gaat. Andere partijen lieten weten daar niks voor te voelen.

Volgende week wordt in de Tweede Kamer opnieuw over aardgas gesproken, dan gaat het specifiek om de gaswinning in Groningen en de gevolgen daarvan.

Deel dit artikel: