Stadsbestuur staat positief tegenover autoloze zondagen: “Afhankelijk van landelijke beweging”

nieuws
Foto: Anefo via Wikimedia Commons (Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)

Het Stadsbestuur staat positief tegenover het instellen van autoloze zondagen. Dat heeft wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer woensdag gezegd tijdens het Politieke Vragenuur.

Broeksma reageerde daarmee op vragen van raadslid Tessa Moorlag van de ChristenUnie. “Met mijn collega-raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks heb ik het al langer over de autoloze zondagen. Tot op heden was er echter niet een concrete aanleiding waar dit aan vastgekoppeld kon worden. Die is er nu wel. De oorlog in Oekraïne laat zien dat we zuinig moeten zijn op fossiele brandstof. Mijn vraag daarom is of het Stadsbestuur van plan is om iets te doen met het tien stappenplan van het Internationaal Energieagentschap (IAE) en in het bijzonder met het instellen van autoloze zondagen.”

“We staan positief tegenover autoloze zondagen”
Wethouder Broeksma: “Het tien puntenplan ken ik. Daar staan punten in als het omlaag brengen van de maximumsnelheid en het stimuleren van lopen en fietsen. Het zijn thema’s die we verwerkt hebben in onze mobiliteitsvisie. Wel moet ik daarbij zeggen dat veel plannen binnen deze visie een lange adem vergen, vergelijk het met het lopen van een marathon, maar welke stap die we zetten is een stap de goede kant op. Het instellen van autoloze zondagen is één van de punten in het stappenplan. Op dit moment doen we daar nog niks mee, maar als Stadsbestuur staan we hier wel heel positief tegenover.”

“We kunnen het als gemeente niet alleen”
“Wel is het zo dat we dat als gemeente niet alleen kunnen. Wat je wilt is dat er een landelijke beweging ontstaat die dit wil realiseren waar wij ons als gemeente dan bij aan kunnen sluiten. Ik beloof u dat ik mij daar de komende tijd maximaal voor in ga zetten, ook op landelijk niveau. Daar moet ik overigens bij zeggen dat we in de gemeente de afgelopen periode al een flinke reductie teweeg hebben gebracht. Door Operatie Julianaplein rijden er veel minder auto’s door de stad. Dat ziet u ook. Ondanks dat veel belangrijke aders zijn afgesloten is er geen chaos in de stad en is het aantal files beperkt. Dus ook met het stimuleren van thuiswerken en het inzetten op fietsverkeer en openbaar vervoer lukt het om het aantal autobewegingen terug te brengen.”