RUG-professor Jasper Knoester benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. Jasper Knoester (hoogleraar Theorie van de Gecondenseerde Materie) is donderdagmiddag koninklijk onderscheiden, op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens zijn afscheid van de Rijksuniversiteit speldde burgemeester K.F. Schuiling van de gemeente Groningen hem de versierselen voor de onderscheiding van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw op. Knoester vertrok op 1 januari jongstleden naar de Universiteit Leiden, waar hij als decaan verbonden is aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Knoester was vele jaren hoogleraar Theorie van de Gecondenseerde Materie, decaan van de Faculty of Science and Engineering (FSE) en prorector van de RUG. De universiteit roemt Knoester als een  ‘multi-getalenteerde pionier en een visionaire en verbindende bestuurder’. Volgens de RUG heeft Knoester de faculteit ‘dankzij zijn uitzonderlijke leiderschap’ tot een instituut van wereldformaat gemaakt: “Knoester heeft een klimaat gecreëerd waarin topwetenschap kan gedijen, wetenschappelijke toptalenten uit de hele wereld naar Groningen konden worden getrokken en belangrijke prijzen en successen in de wacht werden gesleept, zoals enkele Spinozapremies en zelfs een Nobelprijs. De faculteit telt op dit moment meer dan zeventig nationaliteiten en het aantal studenten is tussen 2010 en 2021 verdubbeld van 3.500 naar 7.000.”

Het wetenschappelijke werk van Knoester was ook reden voor de RUG om het voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding: “Ook op wetenschappelijk gebied heeft hij, met onderzoek van hoge kwaliteit en opmerkelijke ontdekkingen, zijn sporen ruim verdiend”, aldus de universiteit. Daarnaast roemt de RUG Knoesters als een ‘empathisch en toegankelijk’ mens: “Hij kan goed luisteren, is rustig en bescheiden, empathisch en toegankelijk. Hij combineert deze kwaliteiten met visie en bestuurlijke moed en weet mensen en belangen bijeen te brengen voor een gemeenschappelijk doel.”