Man uit Stad opgepakt voor bankhelpdeskfraude en witwassen: “Slachtoffers in hele land gemaakt”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Een 21-jarige Stadjer is dinsdag aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude en witwassen. Er zijn ook nog vier andere verdachten opgepakt.

De zaak kwam aan het rollen dankzij een tip van een onderzoeksjournalist die in 2020 bij de politie binnenkwam. In de tip stond dat er diverse advertenties op social media werden geplaatst waarin geldezels werden geronseld. Deze geldezels werden gebruikt om geld te pinnen, waarbij het geld verkregen was via oplichting door bankhelpdeskfraude. Het cybercrimeteam van de eenheid Zeeland-West-Brabant startte daarop een onderzoek.

Crimineel netwerk
Het onderzoeksteam wist in december 2020 veertien meldingen aan de zaak te koppelen. Bij het onderzoek kwam ook een crimineel netwerk naar voren. Begin dit jaar werd het onderzoek afgerond en kwamen de vijf verdachten in beeld. “Deze personen worden verdacht van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Dit houdt in dat zij daadwerkelijk mensen opbellen als medewerker van een bank om hen geld te afhandig te maken. Ook worden zij verdacht van het ronselen van geldezels om het via fraude verkregen geld te pinnen”, schrijft de politie.

Nepgeld, doorgeladen vuurwapen en verschillende soorten drugs
De verdachten zijn, naast de 21-jarige man uit Groningen, een 19-jarige man uit Portugaal en drie mannen van 20 jaar uit Rotterdam. Door nauwe samenwerking tussen verschillende politieregio’s zijn er acht doorzoekingen geweest in panden in Groningen, Meppel, Rotterdam en Werkendam. “Hierbij zijn elektronische goederen in beslag genomen die mogelijk met de bankhelpdeskfraudezaak te maken hebben. Er is ruim 14.000 euro in beslag genomen, ruim 2.000 euro nepgeld en een voertuig. Ook is er een doorgeladen vuurwapen en vermoedelijk verschillende soorten drugs aangetroffen.”

Waarschuwing
De politie waarschuwt dinsdag opnieuw voor phishing en bankhelpdeskfraude. “Het wordt bij steeds meer mensen bekend, maar we zien dat nog steeds veel mensen hier slachtoffer van worden. Waarschuw en informeer mensen in uw omgeving, zoals ouders en grootouders. Blijf altijd alert. Bescherm uzelf en uw computer, en check altijd of u daadwerkelijk met een medewerker van de betreffende organisatie te maken heeft.”