Juf Josien eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van provincie Groningen

nieuws
foto: Jessica IJpma

Juf Josien Vegter van basisschool De Feniks in de wijk Gravenburg is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van de provincie Groningen. Ze is daarmee genomineerd voor de landelijke titel.

De juf van groep 5 geeft al jaren buitenles en vindt dat dit een standaard onderdeel zou moeten zijn van de dag, in plaats van een speciale activiteit. Ze is ook een blog begonnen waarop ze ideeën en materialen over buitenles verzamelt. Samen met de elf andere provinciale winnaars is Josien Vegter nu in de race voor de landelijke titel. De winnaar wordt bekend gemaakt op 5 april, op de Nationale Buitenlesdag. De winnaar ontvangt een bokaal en 2000 euro aan prijzengeld voor de aanleg van een speciale buitenlesplek.

IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, en voor de eerste keer de verkiezing tot ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’. Onderzoeken toont aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Toch wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. IVN en Jantje Beton willen dat dit percentage binnen afzienbare tijd naar 25 procent gaat.