HVK-Groningen: “Een kunstenaar heeft gewoon ruimte nodig om kunst te maken!”

oogochtendshow

“Een kunstenaar heeft gewoon ruimte nodig om kunst te maken, om het te bekijken en het op te slaan.” Dat zegt voorzitter van de Huurdersvereniging Kunstenaars Jacob van der Veen. De ateliers dreigen echter verloren te gaan doordat woningcorporaties de panden ten gelde willen maken, aldus Van der Veen.

De Huurdersvereniging Kunstenaars, oftewel HVK, beheren 5 panden in de binnenstad waar 62 beeldend kunstenaars een atelier hebben ondergebracht. De panden zijn door de gemeente in erfpacht ondergebracht bij woningcorporaties, onder de voorwaarde dat ze beschikbaar moesten blijven voor kunstenaars, voor een betaalbare huur en dat zij ze zullen onderhouden. De woningcorporaties hebben echter laten weten dat ze de panden geschikt willen maken voor meer commerciëlere doeleinden.

Bal ligt bij de gemeente

De gemeente zou nu de panden weer kunnen terugnemen en een nieuwe beheersvorm moeten opzetten in samenwerking met de kunstenaars, zo stelt de HVK. Het is nu de vraag aan de gemeente of zij dat wil doen.
Volgens de HVK hebben de panden nu een belangrijke publieke functie, die komt te vervallen als de kunstenaars op straat worden gezet. Ook zouden er geen plannen zijn bij de gemeente voor een andere plek.

Om te laten zien wat er in de ateliers zich afspeelt is op 13 maart een Open Dag. Omdat de ateliers op loopafstand van elkaar liggen, biedt het een gelegenheid om tijdens een wandeling in de binnenstad de panden te bezoeken. Hier is te zien hoe de kunstenaars werken, welke kunst er gemaakt wordt en de manier waarop het wordt gemaakt.

Petitie

HVK is een petitie gestart voor het behoud van de ateliers in Groningen, die al meer dan 2.500 keer is ondertekend, maar meer ondertekenaars zijn welkom. Alle informatie over de kunstenaars, de petitie en de open dag is te vinden op www.hvk-groningen.nl

Voorzitter van de HVK, Jacob van der Veen, was woensdagochtend te gast in de OOG Ochtendshow om het onderwerp toe te lichten.