Groningse natuurorganisaties houden kijkdag om petitie voor De Oude Held kracht bij te zetten

nieuws
Foto: Collectief Groningen-West

Om extra aandacht te vragen voor de petitie ‘Geef de grutto een toekomst in Polder de Oude Held’ organiseren acht Groningse natuurorganisaties aanstaande zondag een kijkdag bij Polder De Oude Held.

Komende zondag staan ervaren gidsen en vogelaars van Het Groninger Landschap, IVN Groningen-Haren en Collectief Groningen West klaar langs het fietspad aan de zuidrand van Polder De Oude Held, parallel aan de Vierverlatenweg tussen Hoogkerk en Groningen. Weidevogels zoals de kievit en de grutto kunnen door telescopen bekeken worden. De kijkdag vindt zondag plaats tussen 08.30 en 10.30 uur.

De gemeente wil de polder onder water zetten, om zo de natuurwaarden te compenseren die verloren gaan bij de bouw van de Suikerzijde op de voormalige vloeivelden van de oude suikerfabriek. Daarvoor wordt De Held gedeeltelijk permanent onder water gezet, zodat geoorde futen en vleermuizen in dit gebied kunnen leven. Maar de natuurorganisaties vrezen nu voor weidevogels als de grutto, die De Oude Held gebruiken als leefgebied. Het gaat slecht met de vogels in Nederland en grutto’s zijn uiterst plaatsgetrouwe vogels. De plannen van de gemeente Groningen betekenen volgens de natuurorganisaties het einde van deze gruttopopulatie.

Inmiddels staan er bijna 4.500 handtekeningen in de petitie van de acht natuurorganisaties. Tekenen kan hier.

Deel dit artikel: