Stadhuis en Rijksuniversiteit kleuren dinsdagavond rood voor kinderhartcentrum

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Nadat het DOT maandagavond al rood kleurde worden dinsdagavond het Stadhuis en de Rijksuniversiteit rood aangelicht. Het is een actie om het kinderhartcentrum in Stad te behouden.

Maandag werd duidelijk dat deze week meerdere organisaties en instellingen laten zien dat ze het UMCG steunen. In december maakte de inmiddels uitgetreden gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) bekend dat het UMCG over twee jaar geen hartoperaties meer mag uitvoeren bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Deze zorg moet geconcentreerd worden op twee plekken in het land, waarbij het UMCG de afdeling moet sluiten.

Er volgde een golf van protest uit alle delen van de samenleving. Overheden en ziekenhuizen uit de regio vrezen dat de beslissing ervoor zorgt dat jarenlange opgebouwde ervaring en expertise verloren gaat. Ook vrezen ze de gevolgen van de beslissing voor de acute zorg voor kinderen in de regio. Dinsdag werd aan verschillende Tweede Kamerleden een petitie overhandigd. Maandag kleurde het DOT al rood, en tevens was op de gevel van het UMCG aan het Hanzeplein een kloppend hart te zien met daaronder de tekst ‘Laat het hart kloppen in het Noorden’.

Foto: Rieks Oijnhausen