Portret Aletta Jacobs ‘sleutelstuk’ voor Joods Museum in ‘Canon van Nederland’

nieuws
Aletta Jacobs

Een portret van Aletta Jacobs is één van de zogenaamde ‘sleutelstukken’ waarmee het Joods Museum in Amsterdam toetreedt tot het netwerk van musea binnen het Canon van Nederland.

Het museum sloot zich dinsdag aan bij het Canon-netwerk met vijf zogenaamde sleutelstukken, objecten die het verhaal van ruim vierhonderd jaar Joodse geschiedenis in Nederland vertolken. Eén van deze sleutelstukken is een portret van de hand van Isaac Israëls van Aletta Jacobs.

Met het portret van Jacobs wil het Joods Museum blijk geven aan het lef wat de eerste vrouwelijke universiteitsstudente gaf met haar doorzettingsvermogen. “Lev is het Hebreeuwse woord voor hart. Zowel in haar werk als arts als in de strijd voor vrouwenrechten toont ze durf én hart voor de zaak. Ze licht vrouwen in over seksualiteit en voorbehoedsmiddelen en zet zich in voor het algemeen vrouwenkiesecht”, zo schrijft het museum bij het nieuw toegevoegde portret.

Het portret van Jacobs is het vijfde topstuk rond haar persoon wat in de Canon van Nederland staat. Eerder werden al een hutkoffer, een bureau en een model van een baarmoeder toegevoegd door het Universiteitsmuseum van de RUG en ook de brief waarmee Jacobs minister Thorbecke vroeg om toestemming voor haar studie (Nationaal Archief) staat in de Canon van Nederland.