‘Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd!’

‘Help Jan Jozef Sozanski aan een huis!’, deze oproep is overal in de stad te vinden. De Poolse Jan Jozef woont al jaren in Groningen en is na een bedrijfsongeval op straat beland. Elizabeth Trojanek besloot een inzamelingsactie te starten. 

Jan Jozef Sozanski is 63 jaar en woont al zeventien jaar in Nederland en heeft meer dan acht jaar een eigen klusbedrijf gehad. In 2015 is hij bij een Nederlands installatiebedrijf gaan werken, maar in 2016 kwam daar een abrupt einde aan. Jan Jozef en zijn collega’s kregen een verschrikkelijk ongeluk: ze vielen van een stijger af. Een collega van Jan Jozef is hierbij om het leven gekomen en Jan Jozef had zelf twee gebroken handen en zijn ogen waren beschadigd. Het installatiebedrijf ging failliet en Jan Jozef belandde op straat.

Reden genoeg voor Elizabeth Trojanek om een inzamelingsactie te starten. ‘Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd. We willen 20.000.- euro voor hem verzamelen. Tot nu toe hebben 888.- euro.’ vertelt ze. Volgens Trojanek is Jan Jozef een man die iedereen kent, altijd vriendelijk is en veel grapjes maakt. ‘Een mooi mens!’

Volgens Trojanek wordt de zaak van Jan bij de rechtbank behandelt maar duurt het erg lang voordat dit iets voor hem oplevert terwijl de gezondheid van de 63-jarige Jan Jozef hard achteruit gaat. ‘Jan is ziek. Zijn gezondheid is erg zwak. Het is ook erg koud en omdat hij een zwakke gezondheid heeft is hij kwetsbaar.’

De inzamelingsactie is online op deze pagina te vinden.