Grote kraan valt om achter IKEA; winkel ontruimd na vrees over gebroken gasleiding (update)

Aan de achterzijde van woonwarenhuis IKEA is dinsdagmiddag een grote telescoopkraan omgevallen. Daarbij vielen geen gewonden, maar zorgde wel voor vrees over een mogelijk gaslek.Er raakte niemand gewond door het omvallen van de kraan. Ook de bestuurder van het voertuig lijkt met de schrik te zijn vrijgekomen. De straat naast het woonwarenhuis, de Agunnarydweg, werd afgesloten voor verkeer.

Klanten binnen de IKEA hoorden een enorme dreun, toen het gevaarte op de weg viel. “Het leek net een aardbeving”, aldus één van de IKEA-bezoekers. “Toen we buiten kwamen, zagen we het enorme gevaarte over de weg liggen.”

Vrees rond gesprongen gasleiding

Na het omvallen van de kraan ontstond de vrees dat het voertuig een gasleiding had beschadigd. Omdat men lastig bij deze gasleiding kom  komen en de hulpdiensten eerst wilden onderzoek wat de schade was aan deze leiding, schaalden de hulpdiensten op naar GRIP-1.

Meerdere diensten, waaronder ook netbeheerder Enexis en de Gasunie, kwamen daarom samen achter het woonwarenhuis om de situatie verder te onderzoeken. Daarop werd ook het woonwarenhuis zelf ontruimd en werd de Roskildeweg afgezet.

Situatie onder controle

Kort na 16.00 uur werd het sein veilig gegeven. De Gasunie heeft geconstateerd dat er geen gasleiding is geraakt door de omgevallen kraan. De situatie werd afgeschaald en ook de Roskildeweg werd weer vrijgegeven. De IKEA blijft de rest van de dinsdag dicht.

Hoe het gevaarte om heeft kunnen vallen, is niet bekend. Volgens omstanders stond de kraan mogelijk nog niet helemaal goed opgesteld toen deze omviel. De aannemer wiens kraan omviel, gaat een plan maken voor de berging van de kraan.

Foto: 112 Groningen

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl